Bekijk volle/desktop versie : Gedeputeerden Noord Holland stappen op na Icesafe schandaal



11-06-2009, 14:49
Gedeputeerden Noord-Holland treden af om Icesave[/SIZE]
[SIZE="1"]Gepubliceerd: 10 juni 2009 11:30 | Gewijzigd: 11 juni 2009 10:39
Door een onzer redacteuren[/SIZE]
Haarlem, 10 juni. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn vanmorgen afgetreden vanwege hun rol in het Icesave-schandaal. Het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki dreigt de provincie 78 miljoen euro te kosten.
Het college van Gedeputeerde Staten kwam vandaag in een extra zitting bijeen om het [url="http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00228/65_143162_228067a.pdf"]rapport van de onderzoekscommissie[/url] te bespreken, vooruitlopend op het debat in Provinciale Staten van komende maandag. In het rapport werd geconcludeerd dat het dagelijks bestuur van Noord-Holland onvoldoende financieel toezicht heeft gehouden en daarbij eigen regels heeft overtreden.

„Er zijn geen handelingen gepleegd die het aftreden noodzakelijk maakten. Maar het college verbindt consequenties aan het rapport”, zei commissaris van de koningin Harry Borghouts vanochtend in een toelichting. Borghouts, die in het rapport werd verweten bestuurlijk tekort te zijn geschoten, zegt aan te blijven als commissaris.

VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers en Cornelis Mooij maakten vanochtend bekend hun portefeuilles ter beschikking te stellen, na overleg met de VVD-fractie.

Dat was volgens Borghouts reden voor alle gedeputeerden om op te stappen. „Het college stelt vast dat er op zichzelf geen sprake is van handelingen die het aftreden van een of meer gedeputeerden noodzakelijk zouden maken.” Toch wil Gedeputeerde Staten uitdrukking geven aan het feit dat bij ingrijpende gebeurtenissen die samengaan met politiek functioneren het nodig is dat daar consequenties aan worden verbonden.” Om die reden hebben alle gedeputeerden besloten hun politieke verantwoordelijkheden te nemen en hun portefeuilles ter beschikking te stellen.” Dat zei Harry Borghouts.

Zij zijn de eerste bestuurders op provinciaal niveau die opstappen naar aanleiding van verdwenen tegoeden in IJsland. Tot nog toe waren alleen twee wethouders in Pijnacker/Nootdorp afgetreden toen bleek dat de gemeente 12 miljoen euro in IJsland had uitstaan.

Het rapport van Gedeputeerde Staten concludeerde dat het dagelijks bestuur van Noord-Holland onvoldoende financieel toezicht heeft gehouden en daarbij eigen regels heeft geschonden. Gedeputeerde Staten overtraden geen wetten bij het uitzetten van geld bij de IJslandse bank.

Aanstaande maandag wordt gedebatteerd over het rapport. Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) pleitte vanmorgen om de beslissing op te stappen uit te stellen tot na het debat.

Gedeputeerde Hooijmaijers: „De politieke druk is nu van het debat af. We kunnen nu echt debatteren over de inhoud. De VVD vindt dat politiek heeft te maken met geloofwaardigheid. We hebben een signaal willen afgeven dat het geld er mogelijk niet meer zal komen.”


[url="http://www.nrc.nl/binnenland/article2266636.ece/Gedeputeerden_Noord-Holland_treden_af_om_Icesave"]NRC Handelsblad[/url]



[SIZE="3"]Slechts één conclusie: Opstappen, je biezen pakken en nooit meer terugkeren! Schandalig hoe hier miljoenen Euro's van ons belastinggeld zijn verdampt in het niets! Dezen zijn allen nog geen cent andermans belastinggeld waarde. En ook Borghouts moet opstappen!