Bekijk volle/desktop versie : Protest tegen naaktscanners in VS



27-05-2009, 06:25
Protest tegen naaktscanners in VS

WASHINGTON - Een coalitie van Amerikaanse burgerrechtenorganisaties is begonnen met een protestactie tegen de voorgenomen invoering van verplichte naaktscans op Amerikaanse luchthavens. Dat maakte de zogeheten Privacy Coalitie dinsdag (lokale tijd) bekend.

Veertig grote en kleine Amerikaanse burgerrechtenorganisatie hebben zich verenigd in de Privacy Coalitie, waaronder ACLU en enkele vakbonden.
De organisaties proberen onder meer middels een handtekeningenactie de druk op Janet Napolitano, de minister van Binnenlandse Veiligheid, op te voeren en de maatregel van tafel te krijgen.

De Transport Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaans luchtverkeer, wil op negentien internationale luchthavens alle detectiepoortjes vervangen door naaktscanners.

Wapens
Met de scanners, officieel Whole Body Imaging genoemd, kunnen beveiligers door kleding van de reizigers kijken om te zien of ze wapens of explosieven bij zich dragen.
Op dit moment worden de scanners al gebruikt, maar mogen passagiers zelf kiezen of ze zich laten bekijken. Ze kunnen ook door een gewoon detectiepoortje lopen en zich laten fouilleren. Die keuze vervalt in het najaar.

Los Angeles
Wie bijvoorbeeld vanuit Dallas, Washington, Los Angeles, Miami, San Francisco of Detroit naar Nederland vliegt, zal door een scanner moeten lopen.
De organisaties zijn kwaad op de TSA omdat die een aantal jaar geleden de verzekering zou hebben gegeven dat de scans alleen op vrijwillige basis mogen worden afgenomen.

Misbruik
Volgens de groep is de privacy van de reizigers in het geding omdat passagiers 'virtueel worden uitgekleed'. Daarnaast bestaan er zorgen over mogelijk misbruik van de naaktscans.
De TSA verdedigt de scanners door op de tijdswinst te wijzen. Reizigers kunnen sneller gecontroleerd worden. Zeker bij mensen met protheses zou de tijdwinst erg groot zijn, aldus de TSA. Daarnaast zouden de scanners minder ingrijpend zijn, omdat lijfelijk fouilleren niet meer nodig is.
Ook op Europese luchthavens worden de scanners gebruikt of ingevoerd. De Nederlandse regering steunt de invoer van naaktscanners op Schiphol, maar heeft aangegeven dat het gebruik daarvan op vrijwillige basis moet plaatsvinden

http://www.nu.nl/algemeen/1969858/protest-tegen-naaktscanners-in-vs.html

27-05-2009, 10:21


Nou, lekker baantje als je achter de scanner zit , of niet.