Deze is echt de lekkerste. Ik maak het altijd!!!! Recept van insaan_3aadi.
http://forums.marokko.nl/showpost.php?p=35876000&postcount=732
Ingredienten:
-1 kom vlees in stukjes (ong 300 gr)
-1 kommetje 7omiz (kikkererwten ong 200 gr) uit blik, hoef je niet voor te weken.
-4 uien
-3 tomaten
-2 eetlepels tomatenpuree
-1 blikje gepelde tomaten
-bos qasboer/koriander (met een bos bedoel ik iets meer dan gemiddeld)
-bos selderij
-bos peterselie
-1 à 2 blokjes knorr bouilon (schaap of koe, naar eigen keus wat je lekker vindt)
-1 pakje groentesoep (zeven zodat je alleen de kruiden houdt en geen groente en vermecelli, die doe je weg)
-2 handen vol vermecelli
-ras al7anout (gemende marokkaanse kruiden)
-libzar (peper)
-gemberpoeder (lierfst een klein stukje verse gember raspen)
-paprikapoeder
-1 zakje safraanpoeder
Laat ik zeggen van alles een flinke theelepel (behalve libzar halve theelepel en kaneel mespuntje)
Bereidingswijze:
Verhit wat olie in een pan en die hierbij de stukjes vlees. Hak in een blender de uien met de qasboer, peterselie en selderij fijn (niet pureren maar fijn hakken). Die de uienmengsel bij het vlees. Laat dit even samen bakken en die daarna de gepelde tomaten (zowel vers als uit blik) erbij (ook dit doe je eerst even in de blender/mixer). Laat dit even 5 min pruttelen.
Doe alle kruiden erbij (op de soep na). Roer dit goed door en voeg daarna 5 liter water toe.
Breng dit aan de kook en laat het een half uur op hoog vuur en gesloten pan koken. Na een half uur doe je er bouilon en soep bij en laat je het 20 min koken.
Daarna neem je een kom en doe je er 5 flinke eetlepels meel in. Pak een pollepel en schep wat soep uit de pan en roer dit als een glad papje met elkaar. Daarna giet je het in de pan en roer je het flink en goed door totdat het in de soep is opgenomen.
Voeg meteen daarna de kikkererwten uit blik toe (wel even pellen) en 2 handen vol vermecelli. Goed doorroeren zodat de vermecelli niet naar bodem zakt en daarop plakt.
Laat dit geheel een kwartier doorkoken. Zet het vuur zacht en laat dit zo even staan voor 10 min. Proef de soep tussentijds op zout. Indien nodig extra zout toevoegen of een halve bouilonblokje.
xEventueel op het laatst 2 eieren toevoegen en loskloppen met een garde (roerei) tot het ei goed opgenomen is in de soep (HOEFT NIET, ik laat het weg).
xxIk hou niet van smen (rijpe boter) en laat het daarom weg. Vind je dat lekker dan voeg je al in het begin een theelepel smen toe.
Je harira is nu klaar. Zet de pan uit en laat het geheel een kwartier rusten.
Dien de harira op met wat dadels en schijfjes citroen (erg lekker een paar druppels citroen in harira).
Succes en eet smakelijk!!