Bekijk volle/desktop versie : Kermis in de hel met Hemelvaart



20-05-2009, 06:47
AMSTERDAM - Een stralend Hemelvaartsweekeinde zit er dit jaar niet in. Het ene moment doet de zon haar best, maar het volgende moment regent het pijpenstelen. Misschien gaat het zelfs ook nog hagelen en onweren, verwacht meteorologe Lucy van den Berg van Weathernews.

Volgens haar lijkt het eigenlijk de komende vier dagen op het weer van gisteren. ,,Dat is niet heel slecht en het is ook zeker niet nodig om binnen te blijven, maar echt lekker vakantieweer is het niet." Het wordt wel zo'n twintig graden en dat is warm voor deze tijd van het jaar. Zo'n 1,1 miljoen Nederlanders gaan rond Hemelvaart met vakantie, 650.000 mensen blijven in eigen land en 450.000 vertrekken richting het buitenland. Voor de binnenlandse vakanties is de verwachting van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) dat 40 procent van de vakantievierende Nederlanders gaat kamperen, daarnaast blijft ook de bungalow favoriet.
Langnek

Maar ook de attractieparken kunnen veel bezoekers verwachten. De Efteling steekt, net als haar beroemde Langnek, met kop en schouders boven de andere dagattracties uit als het gaat om populariteit. Het pretpark in Kaatsheuvel verwelkomde in 2008 3,3 miljoen bezoekers. Dat zijn er maar liefst 600.000 meer dan de nummer 2, rondvaarten in Amsterdam. De top vijf is vergeleken met 2007 nauwelijks veranderd. Wel zijn er een half miljoen minder bezoekers voor de Amsterdamse rondvaarten dan in 2007, maar desondanks zijn de grachtentochten nog steeds de op één na populairste attractie. "Onze hoofdstad merkte eerder wat van de recessie, omdat er vooral veel buitenlandse toeristen op de attracties afkomen", vertelt Leonie Scholten van het NBTC. "Grappig is daarbij wel dat het Rijksmuseum een kleine bezoekersplus kent, waarschijnlijk ook doordat het eind 2008 de wereldberoemde schedel van diamanten van kunstenaar Damian Hirst tentoonstelde." Diergaarde Blijdorp staat met 1,6 miljoen bezoekers op de derde plaats en verwelkomde bijna 50.000 meer bezoekers dan in 2007.

Opvallende stijger in 2008 is Walibi World, dat met 856.000 bezoekers steeg van een vijftiende naar een dertiende plaats. Ook Safaripark Beekse Bergen en Dolfinarium deden het beter dan in 2007. Dalers waren er ook. Zo zakte het bezoekersaantal van het Anne Frank Huis licht, maar het huis bleef met een kleine miljoen bezoekers staan op de 10e plaats. Openluchtattractie De Zaanse Schans zag maar liefst 140.000 bezoekers minder dan in 2007 en daalde met 705.000 bezoekers van een twaalfde plaats naar de zeventiende in 2008.


bron