Bekijk volle/desktop versie : Elsevier maakte 6 neptijdschriften voor industrie



14-05-2009, 12:44
Rotterdam, 12 mei. Reputatieschade voor medisch uitgever Elsevier, dat onder meer The Lancet uitgeeft. Vorige week gaf het Nederlands-Engelse bedrijf toe dat het van 2000 tot 2005 zes neptijdschriften heeft uitgegeven die doorgingen voor wetenschappelijke bladen. In werkelijkheid waren het marketingbladen, betaald door farmaceutische bedrijven.

De in Australië verschenen bladen hadden namen als Australasian Journal of General Practice en Australasian Journal of Bone & Joint Medicine. De tijdschriften zien er degelijk uit, ook omdat de naam Elsevier prominent op de voorpagina prijkt en de naam van de sponsor niet.

Medische wetenschappelijke tijdschriften worden vaak ingezet door vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven om (drukke) artsen te overtuigen van de wetenschappelijke onderbouwde werking van hun medicijnen. De inhoud van de neptijdschriften bestond grotendeels uit heruitgaven van gunstig uitgevallen medicijnstudies van de betalende bedrijven en was niet volledig door wetenschappers beoordeeld.

In een persbericht geeft de directeur van Elsevier Health Sciences, Michael Hansen, toe: „Dit was een onacceptabele gang van zaken, die we ten zeerste betreuren.” Volgens Hansen hebben de Australische uitgevers destijds gehandeld zonder overleg met de hoofddirectie en zijn alle betrokken personen inmiddels niet meer bij het bedrijf werkzaam.

Elsevier wist al sinds 2005 van de neptijdschriften, maar besloot het destijds stil te houden. Afgelopen maand kwam de kwestie aan de orde in een rechtszaak tegen medicijnfabrikant Merck. Dat bedrijf werd aangeklaagd door een Australiër die een hartaanval kreeg terwijl hij de pijnstiller Vioxx gebruikte. Vioxx werd in 2004 van de markt gehaald omdat het vaak hartproblemen veroorzaakte. In de neptijdschriften publiceerde Merck er positief uitvallende studies over.

http://www.nrc.nl/wetenschap/article2239467.ece/Elsevier_maakte_6_neptijdschriften_voor_industrie