Bekijk volle/desktop versie : Albino's in Tanzania vrezen voor hun leven



13-05-2009, 20:58
Albino's in Tanzania vrezen voor hun leven

Uitzending van 13 mei 2009

In Netwerk een reportage over het tragische lot van albino’s in Tanzania.



Traditionele medicijnmannen geloven dat botten van albino’s geluk brengen, met als gevolg dat er regelmatig albino’s worden vermoord.

Albinisme is een erfelijke ziekte waardoor pigment in huid, haar en de iris van het oog ontbreekt. Een blanke huidskleur is het resultaat. Veel Afrikanen geloven dat op de geboorte van een albino een vloek rust. Ook geloven sommigen dat de geboorte van een albino het gevolg is van een beheksing van de familie. Maar medicijnmannen verwerken hun lichaamsdelen in kruidendrankjes, die mensen rijkdom en voorspoed beloven. De medicijnmannen gebruiken zowel het haar, armen, benen als bloed voor hun toverdrank.

Deze drankjes zijn zo populair dat medicijnmannen de vraag nauwelijks aan kunnen. Criminelen sporen nu de albino’s op om ze van hun ledematen te ontdoen en daarna vaak te doden. In Tanzania is inmiddels sprake van een klopjacht op albino's.

Vanavond in de reportage een gesprek met een meisje dat zag hoe haar zusje in stukken werd gehakt. De ouders worden ervan verdacht hun kind te hebben verkocht. De overgebleven kinderen zijn bang dat hen hetzelfde zal overkomen...

Bekijk hier de hele uitzending van woensdag 13 mei

http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-05-13/albinos-tanzania-vrezen-voor-hun-leven

Ik heb deze ontroerende uitzending zojuist gezien.

Jaren geleden woonden in Delfshaven (Rotterdam) ook 2 negroide albino's.

Gelukkig konden zij hier gewoon vrij en onbekommerd opgroeien.

13-05-2009, 21:03


Het is inderdaad triest dat mensen denken dat albino's kunnen genezen...het is wijs als mensen daar voorlichting krijgen en dat albino's de bescherming krijgen die nodig is......het is een primitieve denkwijze die je er niet snel uitkrijgt...zolang dat zo is blijven albino's in gevaar....het gaat om mensen....