Bekijk volle/desktop versie : 'Paniekvoetbal' om kinderontvoerder achter tralies te houden



07-05-2009, 10:07
'Paniekvoetbal' om kidnapper Assen achter tralies te houden

x DVHN | Gepubliceerd op 07 mei 2009, 07:05
x Laatst bijgewerkt op 07 mei 2009, 08:52

Gevangenis. Vrij te gebruiken foto
assen -

Om te voorkomen dat de Frans Algerijnse kinderontvoerder Hadi D. (38) over anderhalve week op vrije voeten komt en Nederland definitief verlaat, probeert het openbaar ministerie (OM) hem op alle mogelijke manieren achter de tralies te houden.

Zo moet D., die in 1999 zijn zoontje Hamza op gewelddadige wijze ontvoerde van Assen naar Algerije, vrijdag voor de Asser politierechter verschijnen op verdenking van valsheid in geschrifte. "Paniekvoetbal", meent Heleen Peters, advocate van D.

Het OM in Assen heeft D. één keer vervolgd voor de ontvoering en drie keer voor het laten voortduren van de kidnapping. De officier van justitie wilde dit blijven doen totdat Hamza 18 jaar is en zelf kan bepalen waar en bij wie hij wil wonen. Het doel van het OM is dat D. voor die tijd zwicht en meewerkt aan de terugkeer van de jongen naar diens moeder, die het wettelijk gezag heeft.

D. werd drie keer veroordeeld en één keer vrijgesproken. Hij kreeg twee keer zes jaar cel en de laatste keer 9 maanden gevangenisstraf. Bij het gerechtshof in Arnhem vocht het OM vergeefs de vervroegde invrijheidsstelling aan. Het hof bepaalde dat D. alleen de laatste straf van negen maanden volledig moet uitzitten. De tweede straf van zes jaar zat er na vier jaar (het gebruikelijke tweederde deel) op.

Momenteel zit de kindontvoerder in voorarrest voor valsheid in geschrifte. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens de strafzaak vorig jaar mei een vervalste (uitleg)brief van de president van een Algerijnse rechtbank te hebben overhandigd. Bij vrijspraak, en zijn advocate acht dat niet onmogelijk, komt D. op 17 mei vrij.

Ondertussen loopt het hoger beroep, dat het OM aantekende tegen de laatste veroordeling voor het laten voortduren van de ontvoering, nog bij het gerechtshof in Leeuwarden. De behandeling van die zaak laat voorlopig nog op zich wachten. Een laatste ijzer dat het OM nog in het vuur heeft, is een spoedzitting van volgende week donderdag. Dan wordt het hof in Leeuwarden gevraagd D. in afwachting van het beroep vast te zetten. "De angst dat mijn cliënt vrijkomt is wel heel groot bij het OM", zegt de raadsvrouw.

Als D. op vrije voeten komt, verlaat hij Nederland onmiddellijk. "Hij moet wel, want hij is tot ongewenst vreemdeling verklaard", aldus Peters. Het is dan te verwachten dat hij definitief is gevlogen en niet voor de behandeling van het hoger beroep terugkeert.

Bron