Bekijk volle/desktop versie : Lezing en discussie - De opkomst van Wilders: wat is het antwoord van links?



05-05-2009, 00:52

Volgens peilingen zou de PVV van Geert Wilders de grootste partij worden met zo'n 32 zetels als er nu verkiezingen waren. Dat is niet alleen een beangstigend vooruitzicht voor moslims en migranten, maar voor de samenleving in het algemeen. Wilders heeft de afgelopen periode reeds veel schade aangericht met zijn politiek van angst en haatzaaierij. Nu door de crisis de werkloosheid en onzekerheid verder toenemen, draagt zijn strategie van het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen bij aan het doen ontploffen van een maatschappelijk tijdbom.

De opmars van Wilders onderstreept de urgentie van de opbouw van een tegengeluid en een links antiracistisch alternatief, maar de aanzetten daartoe door gevestigd linkse partijen als de SP blijven tot nog toe uit. Er lijkt verdeeldheid te zijn bij links over hoe de dreiging van Wilders aan te pakken, terwijl de CDA en de VVD al toegezegd hebben bereid zijn om met hem samen te werken. Hoe groot is de kans dat deze rechtse populist aan de macht komt? Wat kunnen we verwachten als hij de scepter zwaait in Den Haag? En wat kunnen we doen om dit gevaar te stoppen? Deze vragen zullen onder andere behandeld worden bij deze bijeenkomst op Marxisme Festival, met als sprekers Mohammed Rabae (initiatiefnemer één land, één samenleving en oud-GroenLinks-Kamerlid), Rene Danen (voorzitter Nederland Bekent Kleur), Nora el-Jebri (Moslima Polderbrigade) en Bram Wanrooij (lid Internationale Socialisten).

Kom langs en discussieer mee!

Waar: CREA Theater / Turfdraagsterpad 17 / Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 9 mei 2009
Hoe laat: 16.45 - 18.00

Voor meer informatie ga naar de site http://www.internationalesocialisten.org/marxisme2009/index.html of mail marxisme2009@internationalesocialisten.org