Bekijk volle/desktop versie : Het Zuiveren van het Hart !!



29-04-2009, 21:13
Het zuiveren van het hart

Bijna alle godsdienstige tradities benadrukken het belang van de situatie van het hart. In de koran wordt de Dag des Oordeels als volgt beschreven. “Op de dag, waarop rijkdom en zonen niet zullen baten. Alleen hij (zal gebaat zijn), die naar Allah komt met een zuiver hart.”(Qor’aan 26: 88-89) Een zuiver hart betekent hier, het spirituele hart en niet het fysieke. Een persoon met een zuiver hart is vrij van een slecht karakter en spirituele fouten. God vermeldt dan ook in de koran “Hij die zich zuivert ( van zijn zonden) zal waarlijk slagen. (Qor’aan 87: 14)

Moslims geloven dat het hart verschillende ziekten kan bevatten en dat deze invloed kan hebben op iemands karakter en daden. In deze korte les zullen we 4 ziekten en hun genezingen overlopen.

4 ziekten

Jaloezie

Jaloezie is een erge ziekte van het hart. Meestal heeft de persoon die jaloers is een gedachtegang ontwikkeld waardoor het voor hem bijna onmogelijk wordt om toe te geven dat hij of zij fout zit. Een vorm van jaloezie is dat iemand verlangt dat een persoon die iets bezit het verliest. Dit verlies kan van alles zijn, iets groots of iets kleins, een huis, een auto, een baan enz… Moslims geloven dat God zegeningen geeft aan verschillende personen. Wanneer men verlangt dat iemand zijn of haar zegeningen verliest lijkt het alsof degene die jaloers is denkt dat God dat niet had moeten geven aan die persoon. Sterker nog, dat God een fout maakte “omdat ik het meer verdien”. In dit geval kan degene die jaloers is proberen in te gaan tegen zijn jaloezie door iets goeds te doen voor de persoon waar hij jaloers op is ( geef die persoon een geschenk of doe hem of haar een plezier met iets) of door hem/haar te prijzen.

Woede

Een man vroeg de profeet vzmh, “geef me advies”. Mohammed vzmh zei “word niet boos”! De man vroeg het opnieuw en Mohammed vzmh zei nogmaals, “ word niet boos”! Door de herhaling van dit advies zien we hoe belangrijk Mohammed vzmh zelfbeheersing vond. Islamitische geleerden zijn het erover eens dat deze overlevering woede niet verbiedt. Zelfs de profeet Mohammed vzmh werd af en toe boos wanneer iets niet door de beugel kon. Dus woede is geen negatieve emotie op zich. Het is een deel van de menselijke schepping.
Vele goede zaken zijn bereikt met woede. Woede kan een positieve motivatie zijn. Maar er is een andere kant aan woede waartegen we ons moeten beschermen.

· Hoe vaak hebben we al niet gezien of gehoord dat iemands leven vernietigd werd door een daad of uitspraak in een woedebui?
· Hoeveel keer waren mensen niet beledigd of werden ze onrechtvaardig behandeld door de woede van iemand anders?

Dus de overlevering hier betekent dat iemand zijn woede moet beheersen en dat hij of zij het niet verliest. Dus woede moet getraind, niet verwijderd worden. Want als mensen hun woede volledig onderdrukken dan zouden veel onrechtvaardige zomaar hun zin kunnen doen omdat mensen het onrecht zomaar laat gebeuren.

Opscheppen en Arrogantie

Niemand houdt van iemand die opschept. Een persoon die wanneer hij in gezelschap is van andere alleen over zichzelf praat en altijd de aandacht wil trekken. De oorzaak van het opscheppen is meestal arrogantie. Een soort van arrogantie is dat een persoon zich superieur voelt tegenover anderen. We kunnen deze ziekte bestrijden door ons eigen te herinneren waar we vandaan komen en dat we ooit niets waren. Een kleine hulpeloze baby die constant de zorg van andere nodig had. Er zijn mensen die zich arrogant gedragen tegenover hun ouders terwijl ze misschien nergens stonden in het leven zonder de zorg van hun ouders. Je kunt ook in gedachte houden dat een andere persoon misschien bepaalde eigenschappen bezit die beter zijn dan de jouwe.

Haat

Haat op zich is niet noodzakelijk iets negatief. Het is aangeraden om corruptie, het slechte, moord te haten. Het gaat hier om het haten van een persoon zonder geldige reden. En men kan dit verhelpen door oprecht het beste te wensen voor de persoon waar men haat voor voelt. Haat is een kracht dat veel kapot maakt in de wereld maar de kracht van liefde is sterker. Alleen door liefde kan haat verwijderd worden uit het hart. De profeet Mohammed vzmh zei: Niemand van jullie is een ware gelovige tot hij voor zijn broeder liefheeft wat hij voor zijn eigen liefheeft. De geleerde uit de 13de eeuw Imam al-Nawawi zegt over deze overlevering dat broeder hier universele broederschap betekent, deze bevat moslims en niet moslims.

Zaken die het hart zuiveren

Wanneer we spreken over het zuiveren van het hart is het belangrijk om te weten dat het zuiveren geen status is maar een durend proces. Imam Mawlud zegt dat daden die volhoudend worden gedaan een betere invloed hebben op het zuiveren, ook al zijn het kleine daden.

29-04-2009, 21:16


zo mooi.