Bekijk volle/desktop versie : Ook varkensgriep in Groot-Brittannië



27-04-2009, 19:50
Ook varkensgriep in Groot-Brittannië
Gepubliceerd: 27 april 2009 19:00 | Gewijzigd: 27 april 2009 19:40
ANP, Reuters
Genève, 27 april. Twee mensen in Groot-Brittannië blijken te zijn besmet met de varkensgriep. Dat maakte de Schotse minister voor Volksgezondheid vanavond bekend.

De twee patiënten liggen in een ziekenhuis in Airdrie, nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geïsoleerde afdeling en zijn volgens minister Nicola Sturgeon aan de beterende hand.

Eerder op de dag bleek al dat het zogeheten H1N1-virus vanuit Mexico en de VS Europa had bereikt. In Spanje werd het eerste geval van varkensgriep bevestigd.

Vaccin


De Verenigde Staten werken aan een vaccin tegen de varkensgriep, meldde een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een vaccin kan ervoor zorgen dat mensen niet besmet raken met het virus. Tot nog toe bestaat zo'n prik nog niet, omdat de varkensgriep een specifiek virus is, dat zich recent heeft aangepast.


De 'gewone' griepprik wordt ook elk jaar twee keer aangepast om de dan heersende griep goed te kunnen aanpakken. Het is onduidelijk hoe effectief de beschikbare griepvaccins zijn in het beschermen tegen de nieuwe variant van het virus.


Mensen die de varkensgriep krijgen, lijken tot nog toe goed te reageren op medicijnen, zoals Tamiflu en Relenza. Toch zijn er inmiddels vermoedelijk meer dan honderd mensen aan de varkensgriep overleden.

Spoedzitting

De Wereldgezondheidsorganisatie kwam vanmiddag in spoedzitting bijeen om te praten over de uitbraak van het griepvirus. Tijdens de bijeenkomst wordt besloten of de VN-organisatie over moet gaan naar alarmfase 4, één stap voordat een pandemie wordt afgekondigd. Vanmorgen hield de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nog op fase 3, met ‘weinig infecties bij mensen’.

Bij fase 4 hebben overheden internationaal de plicht om binnenkomende reizigers te controleren. En ook komen dan de nationale draaiboeken voor grieppandemieën uit de kast. Dat gebeurt in Nederland al, maar op eigen initiatief. De Nederlandse gezondheidsautoriteiten roepen mensen op die op reis zijn geweest in Mexico en die binnen vier dagen na terugkeer koorts krijgen om naar de huisarts te gaan. Er is geen negatief reisadvies voor Mexico of de Amerikaanse staten (Californië, Kansas, Texas, New York en Ohio) waar het griepvirus is vastgesteld.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2225526.ece/Ook_varkensgriep_in_Groot-Brittannie

27-04-2009, 19:58


Ah, kom op jongens! ik had toch wel verwacht dat ondertussen iemand hier een joods complot in ziet. Zet je paranoide petje op, zoek wat vage details als bewijs en knutsel een mooi joods complot in elkaar.

De winnaar krijgt een verassingsprijs van mij.