Bekijk volle/desktop versie : Handelingen moeten gebaseerd zijn op Kennis



24-04-2009, 20:36
Asalaam alaikoem warahmatoe lahie wabarakatoeh Zusters in de islam

Handelingen moeten gebaseerd zijn op Kennis

Vertaald door 'Abdoel-Hafidh Mekran

Imaam 'Abdoel-'Aziez Ibn Baaz (o.1420H) verklaarde: 'Van de noodzakelijke of beter gezegd de verplichte etiquette en kwaliteiten die een uitnodiger moet bezitten is (dat zijn) handelen overeenstemt met hetgeen waar hij naar uitnodigt, en (hij dient) een rechtgeaard voorbeeld te zijn in hetgeen waar naar wordt uitgenodigd. Hij moet niet uitnodigen om iets te doen en het dan vervolgens zelf niet doen, en ook niet uit nodigen om iets te laten, terwijl hij er zelf mee bezig is. Dit is de toestand van de verliezers. we zoeken Allaah's toevlucht hiervoor! Het zijn die gelovigen die uitnodigen naar de waarheid, handelen naar hetgeen zij toe uitnodigen van waarheid en zich haasten naar rechtgeaardheid en het verbodene te vermijden. Dit zijn degenen die succesvol zullen zijn en die beloond zullen worden.

Allaah, de Majesteitelijke, zegt:

"O jullie die geloven! Waarom zeggen jullie dat wat jullie niet doen. Het is meest afschuwend in het zicht van Allaah dat jullie datgene zeggen wat jullie niet doen." (Soerat Saff (16), 2-3)

Insgelijks zegt Allaah - Degene die vrij is van onvolmaaktheden -, terwijl Hij de Joden veroordeelt dat zij de mensen opdragen met goedheid en vervolgens zichzelf vergeten,

"Dragen jullie de mensen op met goedheid terwijl jullie zelf het vergeten om het uit te voeren, en jullie reciteren het Boek! Hebben jullie dan geen verstand??" (Soerat Al-Baqarah (2), 44)

En het is authentiek overgeleverd van de Profeet(sallahoe `alayhie was sallem) dat hij gezegd heeft: "Een man zal op de Dag des Oordeels gebracht worden en hij zal het Hellevuur in geworpen worden, dusdanig dat zijn ingewanden naar buiten zullen komen en hij rond zal gaan zoals een ezel om de molensteen gaat. De mensen van het Hellevuur zullen zich dan om hem heen scharen en zeggen: "O die en die! Wat is er met jou gebeurd? Was jij niet gewoon om ons met het goede te gebieden en ons het kwade te verbieden?" Hij zal dan zeggen; "Ik gebood jullie met het goede en deed het zelf niet en ik verbood jullie het kwaad maar deed het zelf." Overgeleverd door al-Boekhaarie (6/133) en Moeslim (18/118) van Osaamah Ibn Zayd.

Dit zal de toestand zijn van degene die uitnodigt naar Allaah, die het goede gebiedt en het kwade verbiedt; terwijl hij het tegenovergestelde doet van zijn beweren, en het tegenovergestelde zegt van zijn handelingen ? we zoeken daarvoor onze toevlucht tot Allaah. Daarom, van de meest belangrijke kwaliteiten en meest grote verplichtingen is dat de uitnodiger handelt naar wat hij predikt en dat hij weg blijft van wat hij verbiedt. De uitnodiger dient een uitstekend karakter en lovenswaardig gedrag te hebben, hij moet geduldig zijn en uitnodigen naar geduld. De uitnodiger dient oprecht te zijn in zijn uitnodiging en ernaar te streven om het goede aan de mensen te verspreiden en hen ver weg te houden van valsheid. Tegelijkertijd dient de uitnodiger te bidden voor leiding van anderen, door te zeggen; "O Allaah! Leidt hem, en laat hem de waarheid accepteren." Dus van de meest excellente manieren van de uitnodiger is te bidden, te verduidelijken en geduldig te zijn met de kwaadheden die deze uitnodiging teweegbrengt. Toen de Profeet (sallahoe `alayhie was sallem) geﮦormeerd werd dat de stam van Daws ongehoorzaam was geworden, zei hij: "O Allaah! Geef leiding aan het volk van Daws en laat hen de Islaam accepteren." Overgeleverd door al-Boekhaarie (6/105) van Aboe Hoereirah.

Dus de uitnodiger dient dus te bidden voor leiding en de mogelijkheid om de waarheid te accepteren voor de persoon die hij uitnodigt, en hij zou geduldig moeten zijn en tot geduld moeten aanmoedigen. Hij dient niet te wanhopen, en zich niet hopeloos te voelen, en niets anders behalve het goede te zeggen. Hij dient niet ruw en streng te zijn, noch dient hij een woord te zeggen dat afkeer voor de waarheid veroorzaakt.

Echter, als iemand overtreding en onderdrukking pleegt, dan dient er een andere manier aangewend te worden met zulke mensen, zoals Allaah( de Meest Verhevene) zegt;

"En redetwist niet met de mensen van het Boek behalve op een goede wijze, behalve zij die onrecht plegen." (Soerat Al-'Ankaboet (29), 46).

Dus een onrechtpleger die de uitnodiging in de weg staat met kwaad en vijandigheid en schade probeert te berokkenen, dient op een andere manier behandeld te worden. Als het mogelijk is, dient een dergelijke persoon gevangen gezet te worden, of iets gelijk daaraan, afhankelijk van zijn houding tegenover de uitnodiging. Echter, wanneer hij geen kwaad veroorzaakt, dan is het aan jou om geduldig en zelfevaluerend te zijn en hem slechts op de beste manier te beargumenteren. Als er een bepaald persoonlijk kwaad veroorzaakt wordt door een dergelijk persoon, dan dient dat kwaad met geduld verdragen te worden - zoals dat ook gedaan is door de Boodschappers en zij die hen in alle goedheid en rechtschapenheid volgden, zulk kwaad op een geduldige manier verdragen hebben." Zie Ad-Da'wah illa Allaah wa Akhlaaqoed-Doe'aat (p.41-42)

24-04-2009, 20:39


Hij moet niet uitnodigen om iets te doen en het dan vervolgens zelf niet doen,..

wij hebben een spreekwoord in het berbers van arif

dhfa ref9i mini99a machi miniteg. (luister naar wat de geleerde zegt, niet wat hij doet).

24-04-2009, 20:55

Citaat door mowa7id:
Hij moet niet uitnodigen om iets te doen en het dan vervolgens zelf niet doen,..

wij hebben een spreekwoord in het berbers van arif

dhfa ref9i mini99a machi miniteg. (luister naar wat de geleerde zegt, niet wat hij doet).


24-04-2009, 22:03
Salaam alaikum/gegroet,

Er is een overlevering waarin verteld wordt dat er een man bij onze Profeet (vrede is met Hem en Zijn Huis) kwam om Hem te vragen over hetgeen waardoor hij weten zou (van alles) wat goed en fout is. Hierop wees de Profeet (vrede is met Hem en Zijn Huis) naar Zijn hart, en zei dat het antwoord voor elke vraag en elke situatie (over goed en fout) in het hart te vinden is. (of hoe Hij het zei, Allaah Weet het Beste)

kortom: volg je hart.
Allaah Leeft. Nu.

vervolgens: blijf kennis opdoen/leren.

hart, hoofd, handen
in die volgorde en niet de een zonder de ander, insha'Allaah

wa Salaam/groet,