Bekijk volle/desktop versie : Al-Qaeda traint Nederlanders



22-04-2009, 11:31
DEN HAAG - Voor het eerst blijken ook Nederlanders een militaire training te krijgen bij de meest gevreesde terroristen ter wereld. De Nederlanders zijn vorig jaar vertrokken naar het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, waar Al-Qaeda nieuwe aanslagen op het Westen voorbereidt.

Dat heeft de inlichtingendienst AIVD geconstateerd. AIVD-chef Gerard Bouman wilde gisteren niet aangeven om hoeveel landgenoten het gaat.

"We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. Eenmaal teruggekeerd van een training zijn deze personen in staat om operaties uit te voeren", aldus Bouman bij de presentatie van het AIVD-jaarverslag. In Pakistan verblijven verder Nederlandse studenten in islamitische onderwijsinstituten. De AIVD vreest dat zij in de ban raken van radicale en jihadistische bewegingen.

De geheime dienst ziet sinds augustus 2008 een toegenomen dreiging vanuit Al-Qaeda en andere terreurgroepen in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied. Volgens de AIVD bestaat hierdoor extra gevaar voor "een aantal personen, objecten en sectoren". Bouman noemde de bedreiging van PVV-leider Geert Wilders continu: "Zijn beveiliging is in ieder geval niet afgenomen." Nederland is bestempeld als een van de voorkeursdoelwitten van jihadisten, onder andere door de militaire aanwezigheid in Afghanistan en de anti-Koranfilm Fitna van Wilders.

De AIVD sluit niet uit dat ook rekruten uit andere Europese landen de opdracht krijgen om na hun training een aanslag uit te voeren in Nederland. In het Pakistaans-Afghaanse grensgebied opereren behalve Al-Qaeda onder meer de Taliban, de Islamic Jihad Union (IJU) en de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU).

Vorig jaar mei arresteerde de Nationale Recherche een Nederlander van Turkse afkomst die een spilfunctie vervulde in een internationaal netwerk, gelieerd aan de IMU. De verdachte, die werd uitgeleverd aan Frankrijk, stond in contact met leiders van deze terroristische organisatie. Eind vorig jaar sloeg de AIVD alarm over een Turk die vanuit ons land naar het Pakistaans-Afghaanse grensgebied afreisde om deel te nemen aan de jihad. Wegens gevaar voor de nationale veiligheid is de Turk inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaard. Na de aanslagen in Londen van juli 2005 en enkele verijdelde terreurdaden in Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken leidden de sporen telkens naar het Pakistaans-Afghaanse grensgebied. Vorig jaar werd met de arrestatie in Breda van de als huisschilder bijklussende hbo-student Aqeel Abbasi voor het eerst vastgesteld dat jonge Pakistanen van buiten Europa werden 'ingevlogen' voor het plegen van zelfmoordaanslagen. Abbasi maakte deel uit van een in Barcelona ontmantelde terreurcel die voorbereidingen voor een reeks aanslagen trof.

22-04-2009, 11:33


Dienen in een vreemde, vijandige militie dient te worden gesanctioneerd met intrekken van het Nederlands paspoort. Daar biedt de huidige wetgeving al ruimte voor.

22-04-2009, 11:45

Citaat door MMVIII:
Dienen in een vreemde, vijandige militie dient te worden gesanctioneerd met intrekken van het Nederlands paspoort. Daar biedt de huidige wetgeving al ruimte voor.


22-04-2009, 11:46
Ik hoop niet hoe ze vrouwen moeten behandelen.....

22-04-2009, 11:47


Kunnen we niet een paar AIVD-ers laten infiltreren in die Al-Qaeda-trainingskampen ?

We hebben vast wel een paar Marokkaanse talenten beschikbaar die zich kunnen voordoen als islamitisch terrorist.

Ik bedoel, als ze ergens goed in zijn ...

22-04-2009, 11:49
En we hebben in Afhanistan mooie onbemande vliegtuigjes paraat voor het voeren van gepaste charges.