Bekijk volle/desktop versie : Op basisschool al aan de drank



22-04-2009, 11:28
DEN HAAG - Een aanzienlijk deel van de Haagse basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 rookt, drinkt en gokt. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD op zowel lagere als middelbare scholen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin, tijdschrift voor volksgezondheid en onderzoek van de gemeente Den Haag. Hoewel de percentages gelijk en in sommige gevallen zelfs iets lager zijn dan tijdens eenzelfde onderzoek in 2003, geven de resultaten volgens de GGD wel aanleiding om al op de basisschool te beginnen preventieprogramma's. Ouders zouden bovendien veel strengere regels moeten stellen voor het drinken van alcohol door hun kroost. Maar liefst 9 procent van de 550 ondervraagde basisscholieren van 9 tot 12 jaar heeft wel eens gerookt. Is dat al een zorgwekkend cijfer, het drankgebruik is nog veel erger. Maar liefst 44 procent van hen zegt ooit alcohol te hebben gedronken en 2 procent is zelfs wel eens dronken geweest.

Thuis

De kinderen, die een voorkeur lijken te hebben voor Breezers en andere gemixte drankjes maar ook een biertje of glas wijn niet laten staan, drinken meestal thuis.

"Bijna één op de vijf leerlingen van de lagere school geeft aan thuis alcohol te mogen drinken", zeggen de onderzoekers. "En de helft zegt dit ook te doen. Van de scholieren die recent alcohol dronken, deed 59 procent dit thuis." Ook op de gokkasten laten de Haagse kinderen zich niet onbetuigd, zo toont het onderzoek aan. "Een kwart van de leerlingen uit het basisonderwijs heeft ooit geld in een gokkast of fruitautomaat gegooid." De onderzoekers hebben niet gevraagd of ze ook wel eens om geld pokeren of op internet gokken. "Al is het zeker niet ondenkbaar dat deze nieuwe vormen van gokgedrag ook door kinderen in de basisschoolleeftijd in toenemende mate worden beoefend."

Drugs

Een klein lichtpuntje is dat het percentage jonge Haagse kinderen dat cannabis rookt verwaarloosbaar is en dat ze geen harddrugs gebruiken.

Hetzelfde onderzoek toont echter aan dat een aantal van hen daar wel mee gaat experimenteren op de middelbare school. Ruim twee procent van de Haagse leerlingen uit het voortgezet onderwijs heeft namelijk al eens heroïne, cocaïne, amfetamine, xtc of paddo's gebruikt.

blanke opvoeding

22-04-2009, 11:30


Iesj koeltoer.