Bekijk volle/desktop versie : Orale seks veroorzaakt keelkanker



08-04-2009, 21:00
Orale seks veroorzaakt keelkanker [/SIZE]

[SIZE="2"]AMSTERDAM - Een virus dat ontstaat door orale seks, kan keelkanker veroorzaken. Het virus humaan papilloma vormt een grotere risicofactor voor de kanker dan tabak of alcohol.


Dat is de conclusie van een recent Brits onderzoek van de Johns Hopkins University. Uit de studie onder driehonderd mensen blijkt dat personen die orale seks hebben (gehad) bij meer dan zes verschillende seksuele partners, bijna negen keer zoveel risico lopen op keelkanker. Met een orale infectie van het humaan papillomavirus loop je zelfs 32 keer zoveel risico op de ziekte. Onder de deelnemers van het onderzoek was 72 procent geïnfecteerd.


Zoenen

Het virus wordt voornamelijk overgedragen door orale seks, maar de onderzoekers sluiten niet uit dat het ook door te zoenen doorgegeven kan worden. Tachtig procent van de seksueel actieve vrouwen kan een besmetting van het virus verwachten. De meeste mensen vertonen hierbij geen lichamelijke symptomen. Een behandeling blijft daarom vaak uit, terwijl het virus wel de kans op kanker verhoogt. Volgens onderzoeker Gypsyamber D'Souza is het belangrijk dat artsen beseffen dat ook mensen die niet roken of drinken risico lopen op keelkanker.



http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/3668167/__Orale_seks_veroorzaakt_keelkanker__.html?p=11,2

08-04-2009, 21:03


Gewoon niet doen