Bekijk volle/desktop versie : Obama: Al-Qaida moet verslagen worden



27-03-2009, 17:59








(Novum/AP) - De Verenigde Staten moeten Al-Qaida in Afghanistan en Pakistan 'verstoren, ontmantelen en verslaan', en verhinderen dat de islamitische terreurorganisatie in die landen ooit weer voet aan de grond krijgt. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd.

Obama kondigde aan vierduizend extra militairen naar Afghanistan te sturen, bovenop de zeventienduizend waar de nieuwe regering eerder al toe besloot. De extra militairen moeten helpen het Afghaanse leger op te leiden en uit te breiden, zodat dit zelf het voortouw kan nemen in de strijd tegen het terrorisme. Daarnaast wil Obama honderden Amerikaanse burgers sturen om de Afghanen te helpen bij de wederopbouw van hun land. Hij zei dat Afghanistan en Pakistan afgerekend zullen worden op de behaalde resultaten.

Obama zei dat de toestand in de regio 'steeds hachelijker' wordt. "Als de regering van Afghanistan valt voor de Taliban of Al-Qaida ongemoeid laat, zal dat land opnieuw een basis voor terroristen worden."

De strategie van Obama is kostbaar en niet zonder gevaren.

Het geweld in Afghanistan neemt toe. Het aantal Amerikaanse doden steeg in 2008 met 35 procent. Het plan van Obama gaat ettelijke miljarden kosten en de inzet van Amerikaanse troepen is niet aan een tijdslimiet gebonden.

Obama noemde de bergachtige grensregio van Afghanistan en Pakistan 'de gevaarlijkste plek in de wereld'. "Dit is niet simpel een Amerikaans probleem -verre van dat. Integendeel, het is een internationaal veiligheidsprobleem van de eerste orde." Volgens Obama kunnen Al-Qaida en zijn bondgenoten in Pakistan gekoppeld worden aan aanslagen die in verschillende werelddelen zijn gepleegd. "De veiligheid van mensen over de hele wereld staat op het spel", zei hij.