Bekijk volle/desktop versie : Akkoord met Tutsi-rebellen Congo



24-03-2009, 12:16
Akkoord met Tutsi-rebellen Congo
Gepubliceerd: 24 maart 2009 10:52 | Gewijzigd: 24 maart 2009 10:52
AFP
Goma, 24 maart. De regering van Congo heeft gisteren een akkoord ondertekend met de gewapende militie van de voormalige Tutsi-strijdheer Laurent Nkunda.


Het akkoord bepaalt dat de rebellenmilitie, CNDP, verder gaat als zuiver politieke beweging en dat CNDP-rebellen in Congolese gevangenschap worden vrijgelaten.

Het akkoord werd gisteren ondertekend in Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. Oost-Congo is al jaren het toneel van geweld, onder meer tussen het Congolese leger en de CNDP. Congo beschouwde de CNDP sinds haar oprichting, eind 2006, als verlengstuk van buurland Rwanda, waarmee Congo in het recente verleden bloedige oorlogen voerde.

De ondertekening werd gisteren niet alleen bijgewoond door vertegenwoordigers van de Congolese regering en de CNDP. Ook de speciale bemiddelaar van de Verenigde Naties, de Nigeriaanse oud-president Olusegun Obasanjo, was aanwezig. Namens de VN-vredesmissie in Congo, MONUC, gaf gezant Alan Doss acte de présence.

Volgens het akkoord zal de CNDP haar doeleinden voortaan alleen nog nastreven langs „strikt politieke wegen”, met inachtneming van „de institutionele orde”. De regering belooft van haar kant om amnestie te verlenen aan CNDP-strijders die gevangen zitten. Dit betekent niet dat Laurent Nkunda vrijkomt, de oprichter van de CNDP. Nkunda, een Congolees, zit sinds het begin van dit jaar in detentie in Rwanda. Hij werd opgepakt nadat Congo en Rwanda besloten gezamenlijk op te treden tegen verscheidene rebellenbewegingen in Oost-Congo, waaronder de CNDP. Onder regie van Nkunda lanceerde de CNDP vorig najaar nog een groot offensief in Oost-Congo.

Nkunda was kort voor zijn arrestatie al verstoten als leider van de CNDP. Zijn positie werd ingenomen door Bosco Ntaganda, de leider van de militaire vleugel van de CNDP. Ntaganda gaf aan met Congo te willen samenwerken. Ntaganda wordt door het Internationale Strafhof gezocht wegens misdaden begaan in 2003 in de Congolese regio Ituri.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2190901.ece/Akkoord_met_Tutsi-rebellen_Congo