Bekijk volle/desktop versie : 'Je laat zinkend schip achter'



12-03-2009, 13:39
AMSTERDAM - Nog een keer gaf ze op de ochtend van vertrek een ondervoed kind te eten. En toen zat de tijd in Darfoer erop voor Addy Romme. Net als haar andere collega's van de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen moest zij op last van de Soedanese regering haar werkzaamheden staken en het land verlaten. "Ik vrees voor het leven van een aantal patiënten die ik heb moeten achterlaten", zegt ze geëmotioneerd.

De Soedanese president Basjir gooide vorige week dertien hulporganisaties het land uit nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De hulporganisaties die wel mochten blijven kunnen het werk niet aan, waardoor miljoen mensen verstoken blijven van hulp.

De afgelopen weken was het werk al moeilijker geworden, zegt Romme. Het gebied waar haar kliniek staat werd onlangs door het regeringsleger op de rebellen veroverd. Veel lokale werknemers van Artsen zonder Grenzen sloegen op de vlucht. "Waar we eerst met zo'n 140 man werkten, moesten we het nu met zo'n veertig man doen".

Machteloos

En toen kwam daar het bericht dat ze het land moest verlaten. "Op zo'n moment voel je je totaal machteloos", zegt Romme. Haar collega Maaike Schiebaan, werkzaam als verpleegster in een vluchtelingenkamp, ontving dezelfde boodschap uit Khartoem: inpakken en wegwezen. Het bericht kwam op een zeer ongelukkig moment. "In het kamp was hersenvliesontsteking uitgebroken. We wilden net met de vaccinaties beginnen." Ook Schiebaan voelt zich hulpeloos. "Je laat een zinkend schip achter."

Hans van de Weerd, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen, heeft geen idee waarom zijn organisatie Darfoer moest verlaten, terwijl zusterorganisaties uit bijvoorbeeld Spanje en België wel mochten blijven. Khartoem beweert dat sommige ngo's informatie hebben doorgespeeld aan het Strafhof. "We zijn wel benaderd door het Strafhof, maar we hebben uitgelegd waarom we daar niet aan kunnen meewerken", aldus Van de Weerd. Nog altijd bevindt zich een Nederlandse medewerkster in Khartoem. "Haar paspoort is ingenomen en dat krijgt ze pas terug als alle zaken goed zijn afgewikkeld."

http://www.telegraaf.nl/buitenland/3454844/___Je_laat_zinkend_schip_achter___.html?p=1,1