Bekijk volle/desktop versie : Waar blijft ons gevoel gevoel van eer, jaloezie en waardigheid!



09-03-2009, 12:21

Citaat door AlZawahiri:
Wij leven in een maatschappij waarin de meeste mannen en vrouwen hun gevoel voor bescheidenheid zijn kwijtgeraakt. Vrouwen lijken alleen nog maar geobsedeerd te zijn door hun uiterlijk en dragen kleding waarvan zij weten dat het de aandacht trekt van mannen, zelfs als deze vrouwen gehuwd zijn! Zij zijn hun gevoel voor schaamte kwijtgeraakt.

Op het huwelijk wordt vaak neergekeken en het zou ouderwets zijn. Korte hartstochtelijke en frivole relaties lijken de norm te zijn geworden. Iedereen wacht op de volgende partner die veel beter zou zijn dan de vorige en als hij of zij je niet bevalt, dan ga je toch gewoon door naar de volgende!? Het feminisme heeft ook zijn sporen achtergelaten op deze samenleving. Mannen en vrouwen worden geacht hun natuurlijke emoties te onderdrukken. Mannen voelen zich niet eens opgelaten als hun vrouwen zich helemaal optutten als ware kerstbomen en de aandacht trekken van elke man. Zij vinden het geen probleem als andere mannen hun vrouwen zo zien of dat zij met hun vrouwen kletsen, flirten, lachen of zelfs dansen. En als zij dit toch erg vinden, dan wordt hen verteld om niet zo bezitterig te zijn.

In de Islam kennen wij het begrip Ghierah. Ghierah staat voor een gevoel van eer, jaloezie en waardigheid. Het is een goede vorm van jaloezie. Net zoals het gevoel van jaloezie en waakzaamheid dat een man heeft als vreemde mannen naar zijn vrouw, zusters of andere vrouwen kijken. Dit gevoel is natuurlijk en eigen aan zowel mannen als vrouwen. De Profeet had de meeste ghierah voor zijn vrouwen en alle Metgezellen stonden bekend om hun ghierah.

Alle moslimmannen zouden een collectief gevoel van waakzaamheid en bezorgdheid over de eerbaarheid van de moslimvrouwen moeten hebben. Allah zegt in de Koran wat als volgt te vertalen is

{De mannen zijn hoeders van de vrouwen}

Mannen die het niet erg vinden hoe hun vrouwen zich gedragen en kleden in de aanwezigheid van andere mannen en daarnaast hun vrouwen niet opdragen om de hijaab te dragen, worden Dayyoeth genoemd. Het zijn van een dayyoeth is een grote zonde, een uitgebreide beschrijving hiervan kan gevonden worden in het boek Kitaab ul-Kabaa’ier van imam Dhahabie.
.

09-03-2009, 12:27


Jeejtje! Weet wel dat niet elke man/ vrouw zo is. Maar toch bedankt voor het plaatsen! Interessant!