Bekijk volle/desktop versie : keuls stadsarchief stort in door noord-zuidlijn: 9 vermisten!



03-03-2009, 22:03
Negen vermisten na instorten archief Keulen


AP, ANP
gepubliceerd op 03 maart 2009 15:40, bijgewerkt op 3 maart 2009 18:41

BERLIJN - Een groot deel van het historische stadsarchief in het centrum van Keulen en twee naastgelegen gebouwen zijn dinsdagmiddag ingestort. Negen mensen worden vermist.
In Keulen is het pand van het Stadsarchief ingestort. Voor dodelijke slachtoffers wordt gevreesd. Op het moment van de instorting was het archief voor publiek geopend. (EPA)

Niemand raakte gewond. Vermoedelijk zijn werkzaamheden aan de Keulse Noord-Zuidmetrolijn de oorzaak van het ongeval. Dat meldden Duitse media.

Met speurhonden wordt gezocht naar slachtoffers die mogelijk onder het puin liggen. Het vier verdiepingen tellende archief stortte in ‘als een kaartenhuis’, zeiden getuigen. Een gebied van ongeveer 50 bij 70 meter ligt volledig in puin en er hing een donkere stofwolf. Ook zijn er auto's onder het puin bedolven. Een kioskmedewerkster in de buurt zei: ‘Het lijkt hier wel 11 september’, hiermee verwijzend naar de terreuraanslagen in New York in 2001.

Schacht
Het archief is waarschijnlijk in een schacht van de nieuwe ondergrondse gezakt. De laatste grote werkzaamheden werden in 2007 afgerond. Vorig jaar werden in de kelders van het gebouw uit de jaren zeventig scheuren in de muren ontdekt. Een week geleden is er nog een controle in het pand uitgevoerd, maar toen werden geen verontrustende omstandigheden gemeld.

Wel verzakte in 2004 de toren van een nabijgelegen kerk zestien centimeter in de Keulse zandgrond, toen onder de kerk een schacht geboord werd.
De instorting kondigde zich aan met een bulderend geluid, aldus getuigen. Bouwvakkers wisten aanwezigen in het archief en bewoners van naastgelegen panden op het laatste moment nog te waarschuwen. Zij konden op tijd hun huizen verlaten. Andere bouwvakkers, die onder het pand aan het werk waren, hielden net een bovengrondse pauze, toen het ongeval plaats had. Ze stonden krijtwit naar de brokstukken te kijken, aldus de Duitse televisie.

Het archief geldt als een van de grootste stadsarchieven van Duitsland. De collectie bevat documenten over meer dan duizend jaar geschiedenis van Keulen en omgeving. Het archief beslaat onder meer 65.000 documenten, 104.000 landkaarten en een half miljoen foto's.

bron

03-03-2009, 22:07


Damsco, Cohen, kappen met die lijn. De hele mikmak volstorten met gewapend beton en klaar is kees!

04-03-2009, 10:36
mene mene tekel upharsin.