Bekijk volle/desktop versie : Het vrezen van Allaah (taqwa)



22-02-2009, 15:29
Het vrezen van Allah
Vrees voor Allah (Taqwa)

Innalhamdoelillahi nahmadahoe wa nasta'inoe wa nastagfiruh. Wa natubu ilayhi min sjoeroeri anfoesina, wa min sajiatie a'malina. Men jahdihillah fala joedielloelah, man joedliel-laah fala hadijallah. Wa ashadoe an la illaha illallah wa7dahoe laa sharika laah, wa ashadoe anna Mohammadan rasullullah sallalahoe'alijhiwa sahbihi wassallaam,


Ammaba'd,

Beste broeders en zusters,

Het onderwerp waar ik het vandaag over ga hebben is een primaire investering voor elke moslim. Integendeel het is de beste investering die een gelovige voor zichzelf en voor zijn nageslacht kan doen. Het is het beste proviand dat een moslim maar kan dragen als hij Allah's tevredenheid wil krijgen. Taqwa het vrezen van Allah 3aza wa djal.


Allaah Subhanahoe Wa T'ala zegt in surat Al-Baqarah aya 197:


''En neem proviand mee voor de reis, maar de beste proviand is Taqwa. Vrees mij dus, o mensen van begrip!


Ibn Katsier zegt: “[COLOR="DarkOliveGreen"]Aangezien Allah hen heeft opgedragen voorzieningen voor dit leven te treffe, gaf Hij hen ook instructies voor de voorzieningen voor het hiernamaals, namelijk Taqwa. "



Broeders/zusters, wij leven in een tijd waarin verhalen over de dood, het graf en het hiernamaals,

Het hart niet meer bereiken, het gaat er van de ene oor in en van de andere weer uit. De woorden paradijs en hel fungeren niet meer als een alarm. Dit komt beste broeders/zusters doordat de vrees voor Allah uit de harten van de mensen is verdwenen. Het enige waar men nog voor leeft is voor het wereldse leven. Dit is alhamdoelillah niet altijd zo geweest, als we goede voorbeelden willen horen over mensen met Taqwa moeten we terug kijken naar de vrome metgezellen van de Profeet Mohamed Saws, Deze metgezellen met al hun kennis, vroomheid en goede daden hadden een immense vrees voor Allah. Zo groot was die vrees, dat hun tranen ongemerkt vielen en hun voeten opzwollen van de lange nachten die ze in gebed doorbrachten. Zo zijn de ware dienaren van Allah beste broeders/zusters.


Het is overgeleverd door Abdoelah ibn ‘Isa zegt, dat ‘Omar Ra twee zwarte strepen op zijn gezicht had vanwege het onafgebroken huilen.


Komen wij in de buurt bij deze vrome metgezellen? Vrees voor Allah bestaat uit angst voor de hel, huilen van angst in Allah’s Aanwezigheid en wroeging hebben wanneer je niet alle plichten jegens Hem nakomt. En wij beste Broeders/Zusters, Huilen wij en smeken wij Allah om zijn genade als wij een zonde begaan? Staan wij op voor Qiyamalail om Allah’s tevredenheid te verkrijgen?


Er kwam een keer een man naar Aboe Hoerairah werd ondervraagd over Taqwa. Daarop vroeg hij de vraagsteller of hij wel eens op een pad had gelopen dat bezaaid was met doornen. De man antwoordde bevestigend. Aboe Hoerairah vroeg hem hoe hij er overheen gelopen had. De man zei: “Wanneer ik een doorn zag probeerde ik hem te omzeilen, opdat ik er niet door geprikt werd” Aboe Hoerairah antwoordde hem: “ Dat is precies wat Taqwa betekent, het omzeilen van een zonde wanneer je hem ziet omdat je de straf van jouw heer vreest.

Degenen die Taqwa hebben, beschermen zichzelf tegen hetgeen Allah Subhanahoe Wa T'ala verboden heeft en handelen naar wat Hij geboden heeft. Je moet Taqwa zien als een schild dat je beschermt tegen de woede van Allah 3azawadjal en Zijn bestraffing. Dat schild is het gehoorzamen van Zijn bevelen en het verre blijven van wat Hij verboden heeft.

Allaah Subhanahoe Wa T'ala zegt in Surat al Baqarah aya 281:

“En vrees de dag waarop jullie tot Allah worden teruggebracht. Dan zal elk persoon betaald krijgen wat hij verdiend heeft en zij zullen niet onrechtvaardig behandeld worden.’’

Ibn Katsier zegt hierover: ‘Allah waarschuwt Zijn dienaren en herinnert hen aan het einde van de wereld en de onvermijdelijkheid van het hiernamaals en wat hen daar staat te wachten staat. Er wordt overgeleverd, dat dit het laatste Koran vers was, dat werd geopenbaard. De Profeet saws leefde Na de openbaring van dit vers nog zeven nachten’’ ( Ibn Katier:2-399)


Zelfs de Profeet salla Allaahoe aleyhi wa sallam smeekte Allah om Taqwa in zijn smeekbedes, kijk sobhanallah de Profeet een persoon die geen slechte eigenschappen bezit, een persoon die de beste Taqwa onder ons allen heeft.


De mensen die Taqwa hebben, zijn de mensen die leven alsof ze de deugden van het paradijs, en de bestraffingen van de hel met eigen ogen hebben gezien . De wereld lokt hen, maar zij bezwijken er niet voor. Zij houdt hen gevangen, maar zij hebben zichzelf in ruil daarvoor vrijgekocht. Gedurende de nacht staan ze in rijen en lezen ze delen van de Quraan. Ze lezen met de juiste recitatie, die hun harten laat treuren en ze drinken van de Quraan als een medicijn. Als ze bij een vers van verlangen aankomen, dan strekken zij zich ernaar uit en geloven ze dat dat hun bestemming is. Als ze bij een vreesaanjagend vers aan komen dan laten zij hun harten ernaartoe stromen en geloven zij, dat de hel en het gekrijs eruit in hun horen is. Ze slapen op hun voorhoofden en Ellebogen, DWZ zij zijn zo lang in het gebed, dat het lijkt alsof ze in die houding slapen en zij smeken Allah om hen te verlossen.

De status van een Moettaqoen is niet eenvoudig te verkrijgen. Echter, voor de gelovige die de profeet salla Allaahoe aleyhi wa sallam volgt en de weg van de Vrome voorgangers inslaat, is het gemakkelijk bi ithni Allah, De weg naar Taqwa begint met het maken van je eigen balans. Wanneer iemand voor zichzelf de balans opmaakt, zal hij in het hiernamaals zeer succesvol zijn.


Allaah Subhanahoe Wa T'ala zegt in Surat Al-Hasjr Aya 18:

O, Jullie die geloven! Vrees Allah. En laat iedereen kijken naar wat hij voor de volgende dag vooruit heeft gestuurd, en vreest Allah. Waarlijk, Allah is Zich welbewust van wat jullie doen.


In dit vers wort een verwijzing gemaakt naar het opmaken van de balans met betrekking tot iemands voorbije daden.


Omar heeft gezegd: ‘’Maak je eigen balans op voordat je (door iemand anders) beoordeeld wordt. Weeg je daden, voordat ze (door iemand anders) gewogen worden.’’


Dus berecht je zelf voordat je berecht word. Een gelovige zal altijd kritisch staan tegenover zichzelf wat betreft zijn eten, zijn drinken en zijn spraak. Een zondaar zal zichzelf niet bekritiseren. Dus als een dienaar ondervraagd zal worden over zijn eigen ledematen, dan kan hij beter zijn eigen balans opmaken, voordat hij geconfronteerd wordt met de echte beoordeling. Taqwa brengt vele voordelen met zich mee, het zorgt ervoor dat je dichter bij Allah swt komt. Wanneer een dienaar Taqwa heeft blijft Allah hem te allen tijde nabij. Dit is terug te vinden in

Allaah Subhanahoe Wa T'ala zegt in Surat al Baqarah Aya :194:


‘’Waarlijk Allah is met degenen die Hem vrezen, en met degenen die weldoeners zijn.’’



Wanneer een dienaar van Allah Taqwa heeft, krijgt hij bij Allah een hoge eretitel en een hoge positie, zelfs wanneer hij in deze wereld tot de armsten en de miserabelsten behoort. Wanneer een dienaar Taqwa heeft, zal hij het paradijs binnengaan en van al haar gunsten genieten.

Allaah Subhanahoe Wa T'ala zegt in Surat Al-Imraan aya 15:


‘’Voor de godvrezende zijn er tuinen bij hun Heer, daar onderdoor stromen rivieren. Daarin is hun eeuwige verblijfplaats en reine echtgenotes. En Allah zal tevreden met hen zijn. En Allah is de Alziende over Zijn dienaren. ‘’



Wanneer een dienaar Taqwa heeft, is hij in staat zijn daden te verbeteren en Allah’s vergeving te krijgen, en zal hij in de ogen van Allah edel worden: “Voorwaar de meest edele van jullie is bij Allah degene die Allah het meest vreest.”



Weet beste Broeders/Zusters in de islam. We zouden onze tong moeten gebruiken voor de herinnering van Allah,.. het reciteren van de Qoraan en in kringen waar kennis heerst. Haat, vijandigheid en jaloezie moeten we uit ons hart bannen en vervangen door goedgunstigheid en bezorgdheid jegens je broeders en zusters. We moeten voorzichtig zijn met wat we in onze maag stoppen, opdat het misschien wel haram zou kunnen zijn. Onze ogen zouden niet mogen afdwalen naar verboden voorwerpen. Onze voeten zouden ons niet naar verboden plaatsen mogen brengen. We zouden onze handen niet naar verboden doelen mogen uitstrekken. We zouden er voor moeten zorgdragen, dat we onze goede daden voor niemand anders dan Allah verrichten want alle handelingen worden bepaald door de intentie en een ieder krijgt alleen datgene wat met zijn bedoelingen samenhangt.

Soebhanaka allahoema wa bi7amdik, Aschadoe Allalillah ant wa astarfirWa atoehboe ilaik assalamoe 3alijkoem wa rahmatoe allah ta3ala wa barakatohoe,[/color]

22-02-2009, 21:14


Wa 3alaykoem salaam wa rahmatoellaahi wa barakatoeh,

Djazakoem Allaah. Allaahoema atina bi taqwa wal imaan, amien.

Ali ibn Abi Talib Radiya Allaahoe 3anhu zei "Taqwa;
Elkhawfoe mina el-Jalil; vrees van de Majestueuze
wal 3amaloe bi tanzil; handelen volgens de openbaringen
wa riddaa bil qalil; tevredenheid hebben met het weinige
wa (..) deze ben ik vergeten, kan iemand me aanvullen?

22-02-2009, 21:28
Hier nog even een aantal ayaa's betreffende taqwa;

Ali Imraan;102
Ya ayyoeha alladhiena amanoe ittaqqoe Allaah 7aqqa toeqqatieh wa la tamoet-oenna ila wa antoem moesliemoen.

O jullie die geloven, vreest Allah zoals het behoort en sterft niet, tenzij jullie Moslim zijn.

Al-An'faal;29
Ya ayyoeha allathiena amanoe in tattaqqoe Allaaha yaj3al lakoem furqanan wayukaffir 3ankum sayyi-atikum wayaghfir lakoem wa-Allaahoe thoe alfadli al3adhiem.

O jullie die geloven! Als jullie Allaah vrezen zal Hij voor jullie een reddend onderscheidingsmiddel brengen en jullie je slechte daden kwijtschelden en jullie vergeven; Allaah is vol van geweldige goedgunstigheid.

Al-Ahzaab;70
Ya ayyuha alladhiena amanoe ittaqqoe Allaaha waqoeloe qawlan sadiedan

Jullie die geloven! Vreest Allaah en spreekt de waarheid.

A-Talaaq;2
(..)waman yattaqqi Allaaha yaj3al lahoe makhrajan

En voor hem die Allaah vreest, zal Hij een uitweg bereiden.


Citaat:
't nederlandse is niet de letterlijke vertaling van de ayaa, maar slechts een interpretatie van de betekenis

22-02-2009, 22:12
Moge Allaah Subhanahoe Wa T'ala je belonen, ameen!

22-02-2009, 22:22


Amien, wa djamie3 elmoeslimien inshaAllaah. Baraka Allaahoe fieki.