Bekijk volle/desktop versie : Azerbeidzjaanse generaal vermoord



12-02-2009, 13:38

Citaat door melkisdrinkbaar:
BAKOE - De bevelhebber van de luchtmacht van Azerbeidzjan is woensdag doodgeschoten voor zijn huis in de hoofdstad Bakoe. Sinds een reeks politieke moorden in de jaren negentig is er in het land niet meer zo'n hoge functionaris vermoord.
De 64-jarige luitenant-generaal Rail Rzayev leidde de Azerbeidzjaanse luchtmacht al sinds zijn land in 1991 onafhankelijk werd door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
De laatste jaren strijden de Verenigde Staten en Rusland om invloed in de olieproducerende staat in de Kaukasus. Rzayev speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen tussen beide grootmachten.
Hij vertegenwoordigde Azerbeidzjan in de besprekingen over een radarstation in Noord-Azerbeidzjan, dat Rusland huurt. Rusland heeft de Verenigde Staten in 2007 voorgesteld het samen te beheren, in de hoop op die manier de bouw van een Amerikaans raketschild te voorkomen.
Rzayev was ook verantwoordelijk voor de aankoop van legermaterieel, waar veel geld mee is gemoeid. De afgelopen vijf jaar heeft het land zijn defensie-uitgaven verviervoudigd.
Volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten zijn de motieven voor de moord nog niet bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat Rzayevs auto al enkele dagen werd gevolgd. Rzayev werd door een kogel in zijn hoofd getroffen en overleed korte tijd later in een ziekenhuis.
www.volkskrant.nl


ACHTERLIJKE ARMENEN
.