Bekijk volle/desktop versie : 'Netanyahu maakt meeste kans op premierschap'



11-02-2009, 10:41
'Netanyahu maakt meeste kans op premierschap'
Uitgegeven: 11 februari 2009 09:31
Laatst gewijzigd: 11 februari 2009 10:14
JERUZALEM - Benjamin Netanyahu maakt ondanks zijn waarschijnlijke nederlaag tijdens de Israëlische parlementsverkiezingen van dinsdag de meeste kans om premier te worden.

Die conclusie trekken media in Israël woensdagmorgen.

''Hij verloor, maar zal de overwinnaar zijn'', schrijft de krant Maariv. Daarmee loopt het dagblad vooruit op de coalitieonderhandelingen. Netanyahu's Likud krijgt vermoedelijk één of twee zetels minder dan winnaar Kadima, de centrumrechtse partij van Tzipi Livni.

De media gaan er echter vanuit dat Netanyahu minder moeite zal hebben om een regering te vormen dan Livni. Dat is van doorslaggevend belang voor de vraag welke leider als eerste mag proberen een coalitie te vormen.

Beitenu

Netanyahu zou een uiterst rechtse regering kunnen samenstellen met hulp van het ultranationalistische en volgens critici racistische Yisrael Beitenu, twee zeer religieuze partijen en twee extreemrechtse kolonistenpartijen.

Deze coalitie zou goed zijn voor 65 zetels. Voor een parlementaire meerderheid zijn in Israël 61 zetels nodig. Livni heeft minder opties en zou slechts aanspraak kunnen maken op 44 zetels, als ze steun zou krijgen van de Arbeidspartij en de linkse Meretz-partij.

Religieuze Shas-partij

De religieuze Shas-partij heeft woensdag nog een keer bevestigd dat het een voorkeur heeft voor een coalitieregering in Israël met de Likud-partij van Benjamin Netanyahu.

Een Israëlisch radiostation meldde dat de partijleider van Shas woensdagmiddag een gesprek met Netanyahu wil.

Rechts

De komst van een uiterst rechtse regering in Israël lijkt voor de hand te liggen. Avigdor Lieberman van de ultrarechtse en volgens critici racistische Yisrael Beitenu-partij zei woensdagnacht al dat hij een duidelijke voorkeur heeft voor een rechtse regering.

De partij boekte een grote overwinning en komt waarschijnlijk uit op vijftien zetels. Shas gaf eerder al aan een voorkeur te hebben voor samenwerking met de partij van Netanyahu.
© ANP

http://www.nu.nl/algemeen/1915321/netanyahu-maakt-meeste-kans-op-premierschap.html

11-02-2009, 11:14


Netanyahu of Livni...allemaal 1 pot nat...ze doen het alleen op een ander manier, maar ze hebben dezelfde doel.....Al is het met Netanyahu beter, gezien dat hij duidelijk maakt wat hij wil doen en Livni wat sluwer is in het bereiken van haar doel.

11-02-2009, 11:36
Heeft iemand gisteren die gezamelijke uitzending op ned 2 gezien van de EO, JO en MNO, over de verkiezingen in Israel?

Wat een blamage, die uitzending. Gasten aan tafel die niks hadden te vertellen en dat manneke van de NMO wist ook niks meer te vragen, een boze Joodse man bij Knevel, die tegen de islam inging, het guppie van de NMO die later een oproep deed naar de moslims om vooral rustig te blijven en de christenen en joden te blijven respecteren, Andries Knevel die het zo ontzettend spannend maakte: "Nek aan nek race", terwijl het eigenlijk niemand, ook daar in Israel iets kon schelen wie er nu won, zo leek het...
Hadassah de Boer hield zich wat op de vlakte en kwam nog het meest normaal over, maar leek een soort van diepte-interview te willen gaan doen met iemand die door de taalbarrière de vragen niet verstond en niet wist te beantwoorden...

Wat een uitzending zeg!