Bekijk volle/desktop versie : vraagje



11-02-2009, 08:40
ik zoek een stuk die ik tijdje terug had. pc geformatteerd en ben dus een paar hadiths kwijt. ik zoek een die gaat over contact met een niet maharam. op wat voor manieren het verboden is. het was zowel gewoon face to face als telefonisch of op een dergelijke manier

11-02-2009, 23:56


Contact tussen niet-mahram mannen en vrouwen.

Mogen ze samen zijn? Mogen ze met elkaar praten? Mogen ze praten via de telefoon? Of via msn of sms?





Allah Subhana wa Ta'Ala zegt: "En nadert niet de ontucht; het is zedeloosheid en een kwade weg is het" (17:32)

Er staat dus niet alleen dat je geen overspel moet plegen, er staat dat je er ver van af moet blijven. Je mag de zina niet eens naderen. Alles wat kan leiden tot zina is daarom verboden.

Het is niet toegestaan voor een man om alleen te zijn met een vrouw. De boodschapper van Allah, salalahu aleihi wasalam, heeft gezegd: "Iedereen die in Allah en de Laatste Dag gelooft mag nooit alleen met een vrouw zijn zonder haar mahram te zijn, want anders zal shaytaan de derde persoon (blijken te) zijn." (Ahmed en er is een soortgelijke hadith van Tirmidhi).

En Allah Subhana wa Ta'Ala zegt: “En nadert niet de onzedelijkheden, wat daarvan zichtbaar is en wat verborgen is.” (Soerat al-Ancaam: 151)
“Zeg (O Mohammed) tegen de gelovige mannen dat zij hun blikken neerslaan en hun kuisheid bewaken, dat is reiner voor hen. Voorwaar Allah is Alwetend over wat zij doen. En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun blikken neerslaan en hun kuisheid bewaken.” (Soerat an-Noer: 30-31)
En de Profeet, salalahu aleihi wasalam heeft gezegd: "Waarlijk, Allah benijdt (op een manier die bij Zijn Grootsheid past) . En de nijd van Allah vindt plaats wanneer een gelovige zich schuldig maakt aan datgene wat Allah voor hem verboden heeft verklaard."

Goed, je mag dus niet alleen zijn met een niet-mahram. Maar hoe zit het dan met dingen zoals msn of smsen?



Dit is niet toegestaan.

Zoals hierboven genoemd staat er in de overleveringen van Tirmidhi (3/474; zie ook Mishkaat al-Masaabeeh, 3118):

‘Maa gala rajulun bimra’tin illa kana elshaytanu ulisahumma’,

wat betekent ‘Geen man is met een (niet-mahram) vrouw, of shaytaan zal de derde zijn tussen hen.’

Het gaat hierbij om het woordje ‘gala’, dat komt van ‘galwah’, en dat houdt in: contact in het geheim of zonder mahram, op wat voor manier dan ook. Hieruit kunnen wij de conclusie trekken dat telefoon, msn, sms, enz. niet zijn toegestaan. (Wat je wel zou kunnen doen is bijvoorbeeld een msn / telefoon gesprek met meerdere personen, waaronder iemand die wel mahram is, of nodig de persoon gewoon thuis uit, of laat een familielid met de andere persoon praten.) Bij msn kan je het ook nog bekijken op de manier dat het niet toegestaan is om met een niet mahram in één ruimte te zijn, dus ook niet in een ‘virituele kamer’.


Hoe zit het dan met gewoon praten?

In het kort, wat de fuqaha’ hebben gezegd over de stem van de vrouw, is dat ze op zichzelf geen ‘awrah is, en er is niks mis mee om ernaar te luisteren als het nodig is. Dus ze verbieden het niet om ernaar te luisteren, maar er zijn voorwaarden;

De vrouw mag niet op een speciale manier gaan praten, met een zachte stem of juist harder. Let op de volgende aya:

“Oh vrouwen van de Profeet! Jullie zijn als geen van de vrouwen. Als jullie godvrezend zijn, wees dan niet bedeesd bij het spreken, opdat niet iemand in wiens hart een ziekte is (of hypocrisie, of een slecht verlangen, enz.) een verlangen zal krijgen, maar spreek op een behoorlijke manier.” [al-Azhaab 33:32]

De conclusie is dat als een vrouw met een niet-mahram spreekt, ze zich moet houden aan wat er in de aya staat. Ze moet wegblijven van wat verboden is en haar plichten nakomen. Ze mag alleen spreken als het nodig is, en alleen over toegestane en eerbare zaken, niet over slechte. Tussen een vrouw en een niet-mahram man mag er niet gesproken worden met dubbele betekenis, toespelingen, kletsen, grapjes maken, flirten of op een speelse manier, zodat er geen plek is voor uitingen van verlangens en twijfels.

Het is niet verboden voor vrouwen om met niet-mahrams te spreken als het nodig is, zoals wanneer je iets koopt of een andere financiële transactie doet, omdat het in dit geval nodig is voor beide partijen om te spreken. Een vrouw mag ook een geleerde vragen over een Islamitische zaak, en een man mag een geleerde vrouw zulke dingen vragen, zoals staat in verschillende teksten in de Qur’an en Sunnah.

Bron: al-Mufassal fi Ahkaam al-Mar’ah door ‘Abd al-Kareem Zaydaan, vol. 3/276)



Maar waarom al die strenge regels?

Die zijn er om ons te behoeden voor de grote, grote zonde die zina heet. Zina betekent seksuele gemeenschap tussen een man en vrouw die niet getrouwd zijn. Of het nu gaat om overspel waarbij de man en de vrouw getrouwd zijn of niet getrouwd zijn. De islam beschouwt zina hoe dan ook als een grote zonde. De Profeet, salalahu aleihi wasalam, verklaarde dat zina de grootste zonde is na shirk (iemand anders aanbidden naast Allah). Hij zei: "Er is na shirk geen grotere zonde in de ogen van Allah swt dan een druppel zaad, die een man in de schoot uitstort die niet wettig is voor hem." (Buchari).

De islam verafschuwt overspel en zet de moslim ertoe aan zich verre van alles te houden, wat een stapje dichterbij naar dit kwaad kan leiden. Omdat een hartstochtelijke blik naar een onbekende vrouw zo een eerste stap kan zijn wordt dit door de profeet Allahs vrede en genade zij met hem in de volgende bewoordingen verboden: "Het overspel van de benen is het lopen (met een slechte intentie naar een vrouw die niet wettig is voor een man) en het overspel met de handen is het aanraken en strelen (van zo’n vrouw) en het overspel van de ogen is haar hartstochtelijke blikken toewerpen."



Wat is de straf op zina?

In de Qur’an staat duidelijk wat de bestraffingen zijn: "En voor degenen uwer vrouwen, die zich aan ontucht schuldig maken, roept vier uwer als getuigen tegen haar en als zij getuigen, sluit haar dan in de huizen op, totdat de dood haar achterhaalt, of totdat Allah haar een weg opent" (4:16)
"En als twee mannen onder u zich hieraan schuldig maken, straft hen beiden. En als zij berouw hebben en zich verbeteren, laat hen dan met rust, voorzeker, Allah is Berouwaanvaardend, Genadevol" (4:16)
"Geselt iedere echtbreekster en echtbreker met honderd slagen. En laat medelijden met hen u van de gehoorzaamheid aan Allah niet afhouden indien gij in Allah en de Laatste Dag gelooft. En laat een groep gelovigen getuige zijn van hun bestraffing" (24:3)
De profeet Allahs vrede en genade zij met hem heeft ook gezegd: "Neem dit van mij aan, aanvaard dit van mij. Allah heeft nu ongetwijfeld de weg voor hen duidelijk gemaakt. Voor ongetrouwde personen is de bestraffing honderd zweepslagen en een jaar verbanning. Voor getrouwde personen is de bestraffing honderd zweepslagen en steniging tot de dood erop volgt." (Buchari)

Verder, als een persoon een moslim beschuldigt van overspel en dit niet kan bewijzen door 4 ooggetuigen dan zal deze aanklager met 80 zweepslagen bestraft worden.

Kan je je voorstellen wat een grote zonde zina is in de ogen van Allah Subhana wa Ta’Ala? Allah, de Meest Barmhartige. En Hij gebiedt dat een persoon die zina pleegt zo zwaar gestraft moet worden!

Moge Allah Subhana wa Ta’Ala ons beschermen tegen zina, ons beschermen tegen de zaken die leiden tot zina en tegen de shaytaan. Moge Allah Subhana wa Ta’Ala ons leiden op het rechte pad insha’Allah, ameen.

http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=1816058