Bekijk volle/desktop versie : Militaire Willems-Orde toegekend



10-02-2009, 19:01
TARIN KOWT - Kapitein Marco Kroon krijgt een Militaire Willemsorde voor enkele gewaagde commando-acties in 2006 in Uruzgan. Het is voor het eerst sinds 1955 dat de hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland wordt uitgereikt aan een individu. Kroon ontvangt de onderscheiding op 29 mei van koningin Beatrix.


De kapitein van het Korps Commando Troepen wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems- Orde 4e Klasse, wegens moedig, beleidvol en trouw optreden. De Militaire Willems-Orde is de hoogste onderscheiding voor militairen én burgers. Zelfs 's lands hoogste generaal moet voor een ridder in de houding staan, uit respect voor de getoonde moed. Alleen de koningin kan blijven zitten, als een ridder zijn onderscheiding draagt.
Kroon is door zijn meerderen en ondergeschikten voorgedragen voor de onderscheiding. Waarom precies, krijgt hij pas bij de uitreiking te horen. Een eerste omschrijving suggereert dat hij wordt onderscheiden voor de manier waarop hij tussen maart en augustus 2006 zijn commando's heeft geleid.

Vooral zijn aandeel in een Amerikaans, Australisch en Nederlands offensief in de Baluchivallei, trok de aandacht. Kroon kreeg met zijn dertig commando's opdracht te voet door de Talibanlinie's te breken, teneinde enkele leiders uit te schakelen. Daarbij moest hij onder meer vuursteun op zijn eigen positie aanvragen, om uit een penibele situatie te kunnen komen.

De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. Er zijn nog acht Nederlandse ridders in leven.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1146427.ece/Opnieuw_Militaire_Willems-Orde_toegekend