Bekijk volle/desktop versie : Workshop islamitisch bankieren in Rotterdam



07-02-2009, 15:33
Workshop islamitisch bankieren in Rotterdam
06-02-2009 | Gepubliceerd 14:55

Islamitisch bankieren, hoe werkt dat nou eigenlijk? De Erasmus Universiteit licht een tipje van de sluier in haar workshop 'Islamic Finance and Bank Evaluation'. Geen van de toehoorders valt in slaap, integendeel, ze zijn gefascineerd. "Als de hele wereld islamitisch had gebankierd, hadden we dan ook een kredietcrisis gehad?"



Onze klanten zijn bij lange na niet allemaal moslim", zegt Natalie Schoon van de Bank of London and The Middle East (BLME). Die van oorsprong Londense bank handelt halal, op een manier die in overeenstemming is met de sharia'a, de 'islamitische wetten'. Dat heeft in deze tijden een onverwachts voordeel: "Wij zijn veel minder hard geraakt door de kredietcrisis dan conventionele banken en zijn daardoor beter in staat geld uit te lenen."

Halal bankieren
Dat komt door de principes van halal bankieren. Volgens Schoon gaan die verder dan het simpelweg niet vragen van rente en die voorwaarde heeft ervoor gezorgd dat islamitische banken niet in riskante hypotheken hebben belegd. Daarom heeft de kredietcrisis hen minder hard geraakt dan conventionele banken.

Enthousiast legt Schoon de soms ingewikkelde constructies van het halal bankieren uit aan een select groepje masterstudenten en volgers van de opleiding bankwaardering van de toonaangevende Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit. Schoon heeft voor ABN Amro en GWK in Bahrein gewerkt en is gepromoveerd op het waarderen van islamitische banken. "Ik kan hier dagen over praten", straalt ze na vier uur buffelen over contracten en rechtsprincipes.

Kleine markt
"De geschiedenis van het moderne islamitisch bankieren is pas in de jaren zestig begonnen", zegt Schoon. "En pas nu beginnen ze te innoveren en te groeien." De top 500 islamitische financiële instituten "die echt halal werken" hebben volgens Schoon een gezamenlijke waarde van 576 miljard dollar (448 miljard euro). "Dat is ongeveer net zo groot als een forse regionale bank." Kortom, van het grote geheel vormt islamitisch bankieren maar een heel klein onderdeel.

Maar de markt kan nog groeien, denkt Schoon. "Er is behoefte aan bankieren op basis van islamitische principes. En er is behoefte aan transparantie en helderheid op de financiële markten. Daarin kan halal bankieren voorzien." Dat wil niet zeggen dat er per se meer islamitische banken zullen komen, ook conventionele banken kunnen islamitische producten aanbieden. In Londen, waar Schoon woont en werkt, gebeurt dat al volop.

Principes en regels
Dan de principes. Islamitisch bankieren moet voldoen aan de Sharia'a, de ethische principes waarnaar moslims leven. Dat betekent dat het bankieren transparant moet zijn, een eerlijke ruil dient te zijn, beloften gehouden moeten worden en dat geld een middel is en geen doel. Daaruit volgen dan weer regels zoals: je mag geen rente (riba) vragen, in elke transactie moet een 'goed' van eigenaar verwisselen, je mag geld niet oppotten, je mag niet gokken (maysir) en iedereen moet de transactie begrijpen.

Hypotheek en lening
Een voorbeeld: stel, je wil een huis kopen. De meeste mensen kunnen niet in één keer dat geld op tafel leggen. Dus maak je een afspraak met een bank, dat die instelling het huis koopt en jij het stukje voor stukje van de bank terugkoopt. Het deel van het huis dat niet van jou is, huur je terug van de bank. Zo maakt de bank winst, zonder dat jij rente betaalt.

Een ander voorbeeld. Stel, je wil een schoenmakerij beginnen. Dan moet je eerst materialen kopen. Dus je koopt de materialen van een leverancier, maar spreekt af pas over een tijdje te betalen. Je maakt schoenen, verkoopt ze en betaalt dan de leverancier een iets hogere prijs dan het eigenlijk waard was. Dit is geen lening, maar maakt het wel mogelijk om een bedrijfje te starten.

Als een bank aan een bank geld wil lenen, wordt het lastiger, omdat er altijd een onderpand moet zijn. Toch lukt het binnen de islamitische principes, door een ingewikkeld spel van het kopen en verkopen van een bijvoorbeeld een partij aluminium.

Ethisch bankieren
Professor Jan Vis is blij met de workshop van Schoon. Samen met Ali Aztouti van de opleiding bankwaarderen, had hij het initiatief genomen voor deze workshop. "De oude discussie over rente is nog springlevend. Als de hele wereld islamitisch had gebankierd, hadden we dan ook een kredietcrisis gehad?"

In de inleiding stipte Vis al aan dat ook de Rooms-Katholieke Kerk en Calvijn hun problemen hadden met het principe van rente. De islam staat daarin zeker niet alleen, maar is de enige godsdienst met genoeg daadkracht om in de hedendaagse wereld nog een discussie af te kunnen dwingen. "We hebben lang gedacht dat we de wereld konden regelen met mathematische modellen", zegt Vis. "Dat is voor de zoveelste keer mislukt. Nu moeten we zoeken naar de fundamenten."

Studenten
De zaal is inmiddels overvoerd met informatie. Zelfs het ingewikkelde model om islamitische banken te waarderen is in kleine delen opgebroken en uitgelegd. Met een tollend hoofd bergen de bezoekers hun mappen op. Schoon geeft als afscheid nog een complimentje: "Jullie zijn niet eens in slaap gevallen."

Daar voelde de toehoorders gelukkig ook geen behoefte toe. "Mijn interesse en mijn werk komen hier samen", zegt Albert Dominicus, één van de volgers van de opleiding bankwaarderen. Hij houdt van de Noord-Afrikaanse en Turkse cultuur en is tijdens rondreizen geïnteresseerd geraakt in de islam. In het dagelijks leven werkt hij in de financiële wereld, maar hij ziet nog geen zakelijke mogelijkheden voor het islamitisch bankieren in Nederland. "Het is puur interesse."

Ook José de Wit, directeur van Talanton Corporate Finance, is hier uit interesse. "Als ik zelf een lijstje van onderwerpen had moeten samenstellen, had deze niet bij de top tien gezeten." Maar boeiend vind hij het wel. "Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen."

katrijn de ronde





Hollands halal

Minister van Financiën Wouter Bos kondigde in 2007 aan dat Nederland hét Europese centrum voor Islamitisch bankieren moest worden. Sindsdien is er niets meer van dat voornemen vernomen.


Geen halal producten

ABN Amro, ING en Rabobank hebben geen halalproducten voor Nederland in hun assortiment. "Wij hebben het wel onderzocht", zegt de woordvoerder van de Rabobank. "Maar gezien het fiscale regime zien wij geen mogelijkheden. Het is wat ons betreft een gesloten boek."

De zakenbank van ING biedt wel de mogelijkheid om te investeren in halal producten, maar zij doet dat via een consortium van banken in het Midden-Oosten. Eén van de banken in het consortium biedt halal producten aan. In Nederland ziet de ING voorlopig geen markt "of interesse".


Halal hypotheek
Theoretisch is de halal hypotheek voor Nederland een interessant product. Er zijn genoeg moslims die graag een huis kopen. Toch kan het niet uit, schrijft de Bilaa Riba bank op haar website. Deze bank is in 2006 opgericht om halal-consumentenproducten aan te bieden. In 2008 sloot de bank haar deuren weer, na een lange strijd met de belastingdienst om de halal hypotheek dezelfde soort fiscale voordelen te bieden als de gewone hypotheek.

Het probleem in een notendop: de hypotheekrenteaftrek. Een halal hypotheek vraagt geen rente en dus is er niks aftrekbaar. Dat maakt de hypotheek veel kostbaarder dan een normale hypotheek. En de groep mensen die vanwege het geloof bereid is fors meer te betalen voor een huis, is niet groot genoeg om een markt te vormen in Nederland.







http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_53565.z24/Workshop_islamitisch_bankieren_in_Rotterdam.html

07-02-2009, 21:55


Ik heb gelezen op http://www.islamic-bank.com dat ze eerst een stabiele positie in engeland willen verwerven, dan zijn frakrijk en duitsland aan de beurt, en dan hopelijk nederland!!!

de toekomst is Islam bankieren!!

alleen nog sabr hebben of geld naar UK brengen

07-02-2009, 21:56
Insha Allaah, want dat zou geweldig zijn

08-02-2009, 16:01
het verbaast me dat hier nog weinig op is gereageerd......