Bekijk volle/desktop versie : 2400 migranten onterecht in de bijstand



29-01-2009, 17:13
DEN HAAG - Ongeveer 2400 migranten vragen jaarlijks in strijd met de regels een bijstandsuitkering aan. Hun verblijfsvergunning zou moeten worden ingetrokken, maar dat gebeurt bijna nooit. De meeste aanvragers komen in de bijstand terecht.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Inspectie Werk en Inkomen hebben gedaan bij gemeenten en het uitkeringsinstituut UWV. Door internationale verdragen is het vrijwel altijd onmogelijk het verblijfsrecht te beëindigen van mensen met een verblijfsvergunning die een uitkering aanvragen maar geen Nederlandse nationaliteit hebben.

De VVD in de Tweede Kamer vindt de praktijk onacceptabel en eiste donderdag dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) het aantal uitkeringen aan migranten beperkt. Tot ontzetting van het liberale Kamerlid Stef Blok geeft de bewindsman ''doodleuk'' toe dat er zelden maatregelen worden genomen tegen vreemdelingen die tegen de regels in een uitkering aanvragen.

Schokkend
Als dat gebeurt, moeten gemeenten en het UWV dat melden bij de IND. De meeste gemeenten kennen de procedure. De VVD vindt het ''ronduit schokkend'' dat die meldingen echter vrijwel nooit tot het intrekken van een verblijfsvergunning leiden. Donner schrijft aan de Kamer dat ''enkele tientallen'' vreemdelingen zelf hun bijstandsuitkering hebben laten stopzetten toen ze van de IND te horen kregen dat ze mogelijk het land uit moesten.

Volgens Blok blijkt de Vreemdelingenwet op dit punt vrijwel een dode letter. ''Mensen die pas enkele jaren in Nederland zijn, kunnen - zelfs als ze nooit belasting betaald hebben - desnoods levenslang een uitkering ontvangen'', stelde de VVD'er.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de uitwisseling van informatie tussen gemeenten en de IND hapert. Donner neemt maatregelen om die communicatie te verbeteren. (ANP)

Bron

29-01-2009, 17:14


gewoon minder oorlog voeren, houden we genoeg geld over

29-01-2009, 17:14
Ik hoorde vorige week nog iemand zeggen dat ze niet aan zijn loon moeten komen, alsof een uitkering een salaris zou zijn...