Bekijk volle/desktop versie : B.liar's Irak-notulen moeten openbaar



28-01-2009, 08:04
De notulen van de Britse kabinetsvergaderingen waarin het besluit werd genomen om Irak binnen te vallen, moeten openbaar worden gemaakt. Dat heeft de Britse Informatieraad besloten na een beroep op de Britse Wet Openbaarheid van Bestuur.

De regering Brown had protest aangetekend tegen de publicatie.

Normaal gesproken blijven dit soort notulen dertig jaar lang geheim. De raad oordeelde echter dat er een uitzondering gemaakt diende te worden, vanwege de discussie die de Irakoorlog nog altijd teweeg brengt.

Downing Street beraadt zich nog op een antwoord. De premier heeft 28 dagen om hoger beroep aan te tekenen tegen de beslissing.

Vraagtekens
De notulen betreffen de ministerraden van 13 en 17 maart 2003. Tijdens die vergaderingen bespraken Tony Blair en zijn ministers de legaliteit van de oorlog in Irak. Blair heeft altijd volgehouden dat de VN-resolutie die Saddam opriep mee te werken, de mogelijkheid van militair ingrijpen openhield.

Blair zou echter conflicterende interpretaties niet aan het kabinet hebben gemeld. Zo zouden de vraagtekens die Procureur-generaal Goldsmith zette bij een invasie, niet zijn meegedeeld aan de regering.

De premier meende dat dat niet nodig was, omdat Goldsmith toch al aan tafel zat.


http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/1/27/270109_blair_irak.html