Bekijk volle/desktop versie : Stichting Ontsluiert: "Meld discriminatie door OBS De Singel!"



27-01-2009, 14:22
PERSBERICHT

Utrecht, 27 januari 2009



Stichting Ontsluiert: "Meld discriminatie door OBS De Singel!"



Stichting Ontsluiert roept gesluierde moslimvrouwen die menen gediscrimineerd te zijn door OBS De Singel in Schiedam om zich met hun klachten te melden. Deze oproep is onderdeel van een intensief onderzoek van de Utrechtse stichting die opkomt voor de belangen van gesluierde moslimvrouwen. Naar aanleiding van meerdere klachten wil de stichting onderzoeken in hoeverre er sprake is van structurele discriminatie van gesluierde moslimvrouwen.



Stichting Ontsluiert ontving al in 2006 een klacht van een Pabo-studente die klaagde dat zij geweigerd was voor een stageplaats vanwege haar hoofdsluier. Het bestuur kreeg toen geen reactie van de school die in dat jaar een onvoldoende kreeg van de Inspectie van het Onderwijs voor het rapporteren over haar onderwijskwaliteit. Uiteindelijk werd de school in oktober 2008 op de zwarte lijst geplaatst van de stichting. Inmiddels is het rapportagegedrag van De Singel verbeterd en ook Stichting Ontsluiert lijkt te profiteren van de ontwikkelingen op de Schiedamse school. Zo komt de communicatie na twee jaar eindelijk op gang. De vermelding op de zwarte lijst is daarom geschorst terwijl het onderzoek is herstart.



Dat onderzoek richt zich ook op een andere klaagster. Zij was werkzaam als klassenassistente bij De Singel toen zij naar eigen zeggen werd gevraagd om haar hoofdsluier af te doen. Verder ontving de stichting signalen dat Pabo-docenten hun studenten hebben afgeraden om zich aan te melden voor een stageplaats bij De Singel. Ook deze signalen worden onderzocht. Afhankelijk van het resultaat van het onderzoek zal het bestuur De Singel op de zwarte lijst herplaatsen of definitief verwijderen.



De stichting benadrukt dat het van groot belang is dat andere gesluierde moslimvrouwen zich ook melden met hun klachten. Alleen op die manier kan de stichting adequaat en effectief optreden tegen deze vorm van discriminatie. Dat deze vorm van discriminatie zeer ernstig is, heeft volgens de stichting niet alleen te maken met het verplichte karakter van de stages maar ook met het feit dat juist een basisschool een voorbeeldfunctie heeft als onderdeel van haar pedagogische taak.



Klachten over De Singel kunnen worden gestuurd naar info@ontsluiert.nl.