Bekijk volle/desktop versie : Gevangenen Guantánamo niet welkom in Nederland



20-01-2009, 16:33

Gepubliceerd: 20 januari 2009 14:48 | Gewijzigd: 20 januari 2009 14:48
Door een onzer redacteuren

Den Haag, 20 jan. Nederland is „niet voornemens” gedetineerden uit de omstreden gevangenis op Guantánamo Bay van de Verenigde Staten over te nemen. Dat schrijft minister Verhagen aan de Tweede Kamer.

Daarmee negeert de minister van Buitenlandse Zaken (CDA) informele verzoeken uit de VS.

Barack Obama, die vandaag aantreedt als Amerikaans president, heeft meermalen laten weten dat hij de gevangenis op Guantánamo Bay snel wil sluiten. De VS gebruiken het detentiecentrum voor verdachten van terrorisme, van wie velen zonder aanklacht of vorm van proces zijn vastgezet. Dat leverde de VS felle kritiek op, onder meer uit Europa.

In de gevangenis op de zuidoostpunt van Cuba zitten nog zo’n 250 gevangenen. Tegen 80 van hen bestaat voldoende verdenking om hen in de VS te berechten. Van de overigen is vastgesteld dat ze kunnen worden vrijgelaten. De Amerikanen hebben Europese landen opgeroepen hen op te nemen.

Ondanks aanhoudende diplomatieke druk uit Washington wil Nederland niet aan dit verzoek toegeven. „Nederland ziet het als de verantwoordelijkheid van de VS om zorg te dragen van een goede afwikkeling van de sluiting. Dat geldt zowel voor eerlijke berechting van diegenen die na sluiting van Guantánamo Bay strafrechtelijk zullen worden vervolgd, als voor de repatriëring en opname van diegenen die zullen worden vrijgelaten, inclusief de bescherming van hun mensenrechten”, schrijft Verhagen.

Hij is wel bereid in EU-verband met de Amerikanen „mee te denken” over „mogelijkheden om opname van ex-gedetineerden in landen van herkomst of derde landen te faciliteren”. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen praten hier maandag in Brussel over. Diplomaten achten het onwaarschijnlijk dat de ministers dan ook al een gezamenlijk standpunt naar buiten brengen.

Binnen de Unie is de opname van Guantánamo-gedetineerden aanhangig gemaakt door Portugal, dat bereid is een aantal van hen op te nemen.

In de Tweede Kamer hebben D66, VVD en GroenLinks het kabinet gevraagd gedetineerden op te nemen. GroenLinks stelt de voorwaarde dat de „openbare orde” zich er niet tegen moet verzetten.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2125406.ece/Gevangenen_Guantanamo_niet_welkom

20-01-2009, 16:34


de usa is groot genoeg om die gasten op te nemen.
maar eerst zien voordat ik het geloof.

20-01-2009, 16:37
Nederland ziet het als de verantwoordelijkheid van de VS om zorg te dragen van een goede afwikkeling van de sluiting.