Bekijk volle/desktop versie : Marokko: export van 1,4 miljoen ton citrus verwacht



13-01-2009, 21:04
Marokkaanse citrustelers verwachten voor het seizoen 2008/2009 een productie van 1,4 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Bijna de helft van de productie (652.000 ton in plaats van 582.000 tonvorig seizoen) zal met name op de Europese en Russische markt wordenafgezet.

In oktober, aan het begin van het seizoen dat totjuni zal duren, bracht het Ministerie van Buitenlandse Handel in haarstatistieken naar voren rekening te houden met een toename van deexportwaarde van de citrus met 15%, à 183 miljoen euro, voor eentonnage dat met 8% toeneemt. Deze toename zal afhankelijk zijn van deconjunctuur van de buitenlandse markten en de volume en kwaliteit vande citrusproductie in concurrerende landen.

Onlangs is eencontract opgesteld tussen het Ministerie van Landbouw en ASPAM(vereniging van citrustelers in Marokko). In dit contract ambieert delandbouwsector voor 2018 een productie van 2,9 miljoen ton te bereiken,waarvan 1,3 miljoen ton bestemt zal zijn voor de export.

Apefel,vereniging van telers en exporteurs van groente en fruit, heeft decitrustelers steun toegezegd in de algemene verbreiding van lokaleirrigatie, om hierdoor de druk op Souss te verlichten. Deze regio, debelangrijkste Marokkaanse regio waar citrus wordt teelt heeft te makenmet uitputting van grondwater waardoor zij steeds minder kan telen. Metname de sinaasappel wordt nu meer en meer in andere regio’s geteeld. Inde toekomst zal Souss zijn redding moeten zoeken in ontzilting vanzeewater, aldus Agf.nl.