Bekijk volle/desktop versie : Marokkaan minder waard dan Europeaan



12-01-2009, 18:56
‘Marokkaan is minder waard dan Europeaan’


Een Marokkaanse verkeersdode is een kwart waard van een Europese verkeersslachtoffer, vindt een Italiaanse verzekeraar. Een rechter is het daarmee niet eens. Drie jaar geleden werd een Marokkaanse immigrant in Italië op zijn fiets doodgereden door een te hard rijdende automobilist, die na het ongeval er ook nog eens met zijn auto vandoor ging. De hardrijder werd later gegrepen.

Bij het civielrechtelijk proces wees de rechter de nabestaanden van de man, een moeder en acht broers en zussen, smartengeld toe voor een bedrag van 4 ton, schrijft het Reformatorisch Dagblad. De verzekeringsmaatschappij van de hardrijder wilde maar met 100.000 euro over de brug komen. De verzekeraar verklaarde desgevraagd dat de hoogte van de vergoeding voor immateriële schade zich moet verhouden tot het economisch niveau van het land waaruit het slachtoffer vandaan komt. Een buitenlander die afkomstig is uit een prestigieuze Europese stad heeft andere behoeften dan iemand die uit Afrika komt.

De argumentatie van de verzekeraar komt niet uit de lucht vallen. Het Hof van Cassatie sprak zich al in het jaar 2000 uit over de toewijzing van smartegelden en meende dat het onjuist is dat betalingen altijd en overal gelijk zijn. Zelfs in Italië, zo meenden de rechters, kan er niet een vaste tabel van smartengeldbetalingen worden toegepast. Waar de kosten van het levensonderhoud lager zijn, zoals in Zuid-Italië, daar moeten de vergoedingen ook lager zijn.

Maar de advocaten van de Marokkaanse familie lieten het er niet bij zitten. Afgelopen week sprak de rechter van het Milanese hof zich opnieuw uit: Het moet voorbij zijn met smartegeld van de eerste en de tweede categorie. Aldus het dagblad.

http://www.maghrebmagazine.nl


Ronduit schandalig , en dit in een "beschaafd" land
ps : wat een laag niveau heeft maghrebmagazine.nl...zelfs ik kan betere artikelen schrijven!