Bekijk volle/desktop versie : DEXIA financiert Joodse bezette gebieden



12-01-2009, 02:45
Dexia-filiaal financiert Joodse kolonisten in Bezette Gebieden
Op woensdag 12 november trekken actievoerders van een hele reeks organisaties naar de hoofdzetel van Dexia in Brussel. Ze willen dat Dexia zijn filiaal in Israël verkoopt.
Mario Franssen


“Het kan niet dat een bank die gered werd met overheidsgeld er illegale praktijken op na houdt”, zegden deze week woensdag actievoerders van intal, Vrede vzw, Codip, VPK en COBI voor het hoofdgebouw van Dexia in Brussel. (Foto Solidair, Salim Hellalet)
Aan de reden van deze actie gaat een hele geschiedenis vooraf. In 2001 werd Dexia hoofdaandeelhouder van Otzar Hashilton Hemekomi, een Israëlische bank die, zoals het Gemeentekrediet bij ons, zich specialiseert in het financieren van steden en gemeenten. Sindsdien zijn diverse solidariteitsgroepen het doen en laten van deze bank beginnen te volgen. Ze vermoedden toen al dat deze bank ook de uitbreiding van kolonies in de Bezette Gebieden financierde. Ook al zijn deze kolonies volgens het internationaal recht onwettig. In 2001 werden de eerste vragen aan Dexia gesteld en in 2004 volgden er zelfs vragen op de algemene vergadering van Dexia-aandeelhouders. Op al die vragen kwamen er alleen maar ontwijkende antwoorden.

Een keerpunt kwam er half oktober dit jaar. Progressieve mensen in Israël zelf vonden op de website van de Knesset, het Israëlische parlement, een document waarin de directeur van Dexia Israël erkent dat zijn bank de kolonies financiert. Slecht nieuws dat echter niet op een beter moment kon vallen, omdat de directie net nu werkt aan maatregelen om de bank weer gezond te maken, vertelt Mario Franssen, woordvoerder van de actievoerders[1]: “Vandaag gunt Dexia de gemeenten langetermijnleningen, die ze financiert met het geld van de zicht- en spaarrekeningen van haar klanten en door kortetermijnleningen aan te gaan bij andere banken. Niet echt een gezonde situatie. Heel waarschijnlijk zal de directie vooral filialen in landen waar Dexia geen eigen kantoren heeft, onder de loep nemen. Omdat het Israëlische filiaal van Dexia in dat geval is en omdat het illegale kolonies financiert, is dit het gepaste moment om dit filiaal af te stoten. We hebben dan ook meteen een brief gestuurd naar Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Omdat die nog altijd niet heeft gereageerd, hebben we beslist actie te voeren. Het kan toch niet dat een bank die gered werd met overheidsgeld, dus met geld van iedereen, er illegale praktijken op na houdt.”

Minstens 10 kolonies kregen Dexia-geld
Dat het Dexia-filiaal in Israël kolonisten financiert, kwam onomstotelijk vast te staan op de bijeenkomst van de commissie van Financiën van de Knesset, het Israëlische parlement, van dinsdag 19 juni 2007. Die discussieerde onder ander over het niet toekennen van kredieten door Dexia Public Finance Israel Ltd, de Israëlische dochter van Dexia, aan de gemeentes achter de Groene Lijn (lees kolonies), in het kader van het plan om deze gemeentes opnieuw een gezonde financiële basis te geven. David Kapah, de gedelegeerd bestuurder van Dexia Israël, weert zich als een duivel in een wijwatervat. “Als deze gemeentes (kolonies) problemen hebben met hun financiering is het niet bij ons dat ze moeten komen klagen”, zo kan je lezen in het verslag van de zitting.[2] En meteen noemt hij een aantal kolonies die in 2005 en 2006 wel kredieten ontvingen: Alfei Menasheh, Elkana, Beit-El, Ariel, Beit Aryeh, de regionale raad van de Jordaanvallei, Givat Zeev, Har Hevron, Kedumim en Beit Aryeh. In 2007 kregen Ariel, de regionale raad van de Jordaanvallei, Givat Zeev en de regionale raden van Har Hevron en Samaria de nodige kredieten.

Zorg dat je erbij bent: woensdag 12 november om 7.30 u. op het Rogierplein voor het hoofdkantoor van Dexia. Je kan helpen bij een ludieke actie, pamfletten uitdelen. Doel is ook een onderhoud te krijgen met de Dexia-directie.



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Deelnemende organisaties zijn intal, Vrede vzw, Codip, VPK en COBI

[2] http://www.knesset.gov.il/protocols/data/rtf/ksafim/2007-06-19-02.rtf



Hoe Dexia in Israël belandde
Het Dexia-filiaal in Israël bestaat al sinds 1953, toen het werd opgericht met de naam Otzar Hashilton Hemekomi (OSM-bank). De bank specialiseerde zich in het financieren van gemeenten en steden. In november 1999 werd Dexia aandeelhouder van de OSM-bank1. In 2001 werd de bank, die tot dan toe door de overheid gecontroleerd werd, geprivatiseerd. Dexia verwerft via zijn Franse dochter Dexia Crédit Local de controle over de bank. In 2007 verandert de naam van de bank in Dexia Public Finance Israel Ltd. Vandaag controleert Dexia 66,67 % van het stemrecht en 65,31 % van het kapitaal van de bank. Een andere aandeelhouder is de Unie van lokale autoriteiten, zeg maar de Vereniging van Steden en Gemeentes van Israël.2

1http://www.dexia.jobs/NL/whoweare/Pages/History.aspx

2http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp



--------------------------------------------------------------------------------

Nieuwslijst

12-01-2009, 02:51


de boodschap is duidelijk zeker...