Bekijk volle/desktop versie : Mode & Uiterlijk Met vitamine D en calcium en zonder zout val je sneller af !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



11-01-2009, 16:43
Onderzoekers van het onderzoeksbureau Pantox denken dat ze een nieuwe manier hebben ontdekt waarmee je vet kunt verliezen: door de aanmaak van het parathyroïde hormoon (PTH) te verlagen. Dat kan door meer vitamine D en calcium te gebruiken, en door de inname van fosfaten en keukenzout te verminderen.

Mark McCarty van Pantox Laboratories heeft wel vaker speculatieve stukken over vetverlies geschreven. Ze zijn allemaal het lezen waard, en deze is geen uitzondering. Maar McCarty is geen schrijver die zijn lezers in de watten legt. Hij vergast ze op zware kost.

Artsen bestuderen PTH omdat hoge spiegels botafbraak veroorzaken. McCarty denkt echter dat PTH ook dik maakt. Ook spiercellen en vetcellen hebben een receptor voor PTH. Koppelt het hormoon aan de receptor, dan activeert de cel via een G-eiwit het enzym fosfolipase C-beta. Daardoor stijgt de concentratie van calciumionen in de cel. Die schakelen inhibitor 1 aan, een remmer van het door insuline geactiveerde enyzm fosfoserine fosfatase. Fosfoserine fosfatase ontdoet de glucosetransporter GLUT4 van zijn fosfaatgroepen zodat GLUT4 beter zijn werk kan doen. Het netto-effect: de spiercel wordt minder gevoelig voor insuline.

Vetcellen hebben ook een receptor voor PTH. PTH zou er bij die cellen dus voor zorgen dat de cellen minder glucose opnemen en dus minder goed groeien. Daar staat dan weer tegenover dat de gestegen spiegel van Ca2+ in de vetcel het cAMP-gestuurde fosfodiesterase activeren, waardoor lypolyse-bevorderende catecholamines minder vat op de cel hebben. Daarbij komt nog dat de gestegen calciumspiegel het enzym vetzuursynthase activeert waardoor de vetcel makkelijker vet vastlegt.

Het gecombineerde effect van die twee processen is dat het lichaam zijn vermogen vermindert om op calorische restrictie en training te reageren met vet-oxidatie.

Mooie theorie. Maar klopt hij ook? McCarty denkt van wel. Nadat hij de lezer een stekende hoofdpijn bezorgt met de uitleg van zijn theorie, verdooft McCarty hem met een omgevallen boekenkast aan onderzoeken die de PTH-theorie lijken te ondersteunen.

x Vrouwen na de overgang zijn meer dan negen kilo zwaarder dan normaal als ze een milde vorm van PTH-overschot hebben. Het vet gaat vooral zitten in de buikstreek.

x Behandel je mensen met een verhoogde PTH met hydroxy-vitamine D3, dan daalt het lichaamsgewicht.

x Dat gebeurt ook als je ze calcium geeft. Ja, McCarty kent de theorie van Zemel, en ja, ook McCarty gelooft dat calcium de groei van vetlagen afremt, maar nee, McCarty gelooft niet in het mechanisme dat Zemel als verklaring geeft. Calcium verlaagt het PTH.Dat is de verklaring van het effect, aldus McCarty. Dat zuivel de kans op diabetes en overgewicht vermindert, komt omdat zuivel zowel calcium als vitamine D bevat.

15-01-2009, 21:19


Advies nodig??


Stel je vraag aan de internetapotheker op http://www.zorgvoorjeouders.nl
Dit kan anoniem