Bekijk volle/desktop versie : Politie Irak voorkomt zelfmoordaanslag



07-01-2009, 16:26
BRON

Politie Irak voorkomt zelfmoordaanslag


Sjiitische pelgrims lopen met bloed op het gezicht mee in een processie om de dood van Mohammeds kleinzoon te herdenken. Zichzelf in het hoofd snijden is een deel van het rouwproces.




In het noorden van Irak is een vrouw gearresteerd, die vermoedelijk op het punt stond een zelfmoordaanslag te plegen op sjiitische pelgrims. Dat heeft de Iraakse politie gemeld.

Processie
De vrouw werd opgepakt toen ze naar deelnemers aan een processie in Balad Ruz, zeventig kilometer ten noordoosten van Bagdad, liep. Deelnemers aan de tocht hadden de politie op haar attent gemaakt.

Als vrouw verklede man
Eerder deze week pleegde een als vrouw verklede man een zelfmoordaanslag bij een sjiitisch heiligdom waarbij 38 doden en meer dan zeventig gewonden vielen.

30.000 agenten
Irak heeft ruim dertigduizend agenten en soldaten ingezet in Karbala en Bagdad en op wegen die beide steden verbinden om twee miljoen sjiitische pelgrims te beschermen. De sjiitische pelgrimstocht naar de stad Karbala is een onderdeel van het heilige feest Ashoura. Zo herdenken sjiitische moslims de dood van de kleinzoon van de profeet Mohammed.

Dominantie tonen
De afgelopen jaren zijn honderden mensen gedood tijdens Ashoura door leden van Al Qaida en soennitische strijders. De sjiieten, die de meerderheid in Irak vormen, grijpen de pelgrimstochten aan om hun dominantie in Irak ten toon te spreiden. Ten tijde van het bewind van Saddam Hussein werden zij door de soennieten onderdrukt. (ap/adb)


07/01/09 13u47

07-01-2009, 16:51


Ja hoor, die ziet ze vliegen.