Bekijk volle/desktop versie : Allah-eed mag bij defensie wel



06-01-2009, 09:50
DEN HAAG - Diverse provincies en gemeenten bieden hun ambtenaren de mogelijkheid de eed op islamitische wijze te bekrachtigen. Ook militairen en burgerpersoneel van defensie mogen de eed op Allah afleggen.

Dat schrijft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van SGP-Kamerlid Van der Staaij.

Volgens haar mogen regionale en lokale overheden op grond van de Ambtenarenwet zelf het formulier van de eed- of belofteaflegging vaststellen. Dat ligt anders voor politie- en rijksambtenaren. Zij mogen de eed niet op islamitische wijze bekrachtigen.

Van der Staaij riep de minister ter verantwoording na berichten dat politieagenten bij het politiekorps Hollands Midden tot maart 2008 de mogelijkheid hebben gehad de eed op Allah af te leggen. Dat gebeurde 'in de naam van Allah, de Barmhartige Erbarmer', waarbij de rechterhand op de Koran werd gelegd. Volgens minister Ter Horst is dit gebeurd ,,op grond van een onjuiste uitleg van de wet''.

Enkele gevallen
Slechts in ,,enkele gevallen'' is hiervan volgens haar gebruik gemaakt. Ter Horst schrijft dat dit in strijd met de regelgeving was en keurt de eedaflegging op Allah door politieagenten daarom niet goed.

Het afleggen van de eed op Allah was bij de politie jarenlang mogelijk, maar deze mogelijkheid werd afgeschaft na een beslissing van de Raad van hoofdcommissarissen. Die haalde deze keuzemogelijkheid afgelopen jaar uit het protocol, omdat de bestaande regelgeving die keus niet toelaat.

Een woordvoerder van de SGP-fractie laat weten dat de partij eerst de antwoorden van minister Ter Horst verder bestudeert, voordat wordt beslist of een vervolgactie nodig is.


bron