Bekijk volle/desktop versie : Docent komt met nieuw boek over kinderfilosofie



30-12-2008, 13:42

Citaat:


Docent komt met nieuw boek over kinderfilosofie

Docent Rob Bartels van basisschool De Zevensprong in Boskoop komt met een nieuw boek over filosoferen met kinderen. In januari verschijnt 'filosoferen doe je zo' dat hij samen met Marja van Rossum schreef.

Het zijn twee ringbanden, één bestemd voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 en een voor de groepen 5 tot en met 8. ,,Daarin staan zestig thema's waar docenten mee aan de slag kunnen,'' aldus Bartels, die naast zijn docentschap ook verbonden is aan het Centrum voor Kinderfilosofie en werkt aan een promotieonderzoek naar filosofie in het basisonderwijs. Eerder schreef Bartels al het boek 'Kinderen leren filosoferen' voor het basisonderwijs. ,,Mijn eerste boek ging vooral over de achtergrond en methodiek van filosoferen. Het nieuwe boek is vooral gericht op het praktische. Het zijn uitgewerkte thema's compleet met handleiding en tips om een gesprek goed op gang te krijgen en om de diepte in te gaan. Leraren hoeven nu niet meer elke week opnieuw iets te bedenken.''

Bedoeling is dat scholen die het boek aanschaffen, minimaal eens in de twee weken met de leerlingen gaan filosoferen. ,,Anders is er geen langdurig effect,'' aldus Bartels.

Twee jaar lang werkte Bartels aan het boek, daarvoor heeft hij ook met de thema's proefgedraaid op onder meer zijn eigen school De Zevensprong, en op basisschool Speel en Werkhoeve in Bodegraven. ,,Daar waren de docenten enthousiast. Ze merkten dat je met dit boek wel de diepte in móet gaan.''

Bartels is heel blij met het boek. ,,Dit geeft docenten echt handen en voeten om filosoferen met kinderen op te pakken.''

[url=http://www.ad.nl/groenehart/alphen/2878068/Docent_komt_met_nieuw_boek_over_kinderfilosofie.ht ml]Bron[/url]

Goed initiatief. Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met filosofie. Liever filosofie op het lesrooster dan godsdienst.

30-12-2008, 14:17


Het is zeker een goed initiatief. Het hoeft geen vervanger te zijn voor de godsdienstles, want het kan prima naast elkaar gegeven worden. Het enige bezwaar is dat ik me kan bedenken is dat leerkrachten het vooral zullen gebruiken als hapsnaplesjes, om zo nu en dan een leeg uurtje in te vullen. Dat zou jammer en zonde zijn.

30-12-2008, 14:17
Al houden ze zich met filosofie bezig, dan komen ze toch terecht bij geloof (en met name islam) want onder hen waren juist de grotere filosofen, zoals Al-Ghazali en Averroes (zie wiki link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Ghazali en http://nl.wikipedia.org/wiki/Averroes )

Religie (althans, de islam) en filosofie zijn geen tegenpolen van elkaar, maar ze vullen elkaar juist doorgaands aan (zoals Averroes ooit zei).

30-12-2008, 14:21
Leuk! Goed voor de ontwikkeling van kinderen.