Bekijk volle/desktop versie : hulp nodig please



29-12-2008, 11:05
Kan er iemand me alsjeblieft hebben krantenartikels samen te vatten??!!

Je mag me ook PMen

29-12-2008, 11:15


Haaj,

Denk niet dat mensen al te huiverig zijn om dit soort opdrachten te doen, laat staan je eerst te pm-en. Maakt de drempel extra hoog

Mijn suggestie is, plaats de artikelen waar het om gaat en wacht de reacties af.

Als je tevreden bent met het resultaat verwijder je de topic, mocht je bang zijn 'ge-get' te worden door je leerkracht

29-12-2008, 12:38
Bedankt voor de tip
Somebody who can help me with thiS one, pleaSe?

Doet de laatste het licht uit?
BRUSSELSE BEURS Bel20-index maakt duik van 13,4 procent tot dieptepunt in huidige crisis

-- (tijd) - Wat een week, wat een week! De Bel20-index kelderde opnieuw 13,4 procent tot een vijfjarig dieptepunt en bengelt twee derde onder het record van vorig jaar. De beurzen beleven hun slechtste jaar sinds 1880, en wellicht nog langer omdat de statistieken gewoon niet verder teruggaan. Dat het bar slecht gaat, wisten we al. Maar is de situatie zo extreem om deze nooit geziene koersdalingen te rechtvaardigen?

De mate en de snelheid waarin aandelen afgeslacht worden, tart elke verbeelding. Deze week wisten slechts negen Belgische aandelen winst te boeken. Op Wall Street is het niet beter. Alle sectoren en 97 procent van de aandelen bengelen sinds Nieuwjaar met verlies op het koersenbord. Alleen al sinds Allerheiligen ging in de VS 2.100 miljard dollar beurswaarde in rook op.

De wereld lijkt collectief en razendsnel te verarmen. Consumenten, om de oren geslagen met de problemen in de banken en de ontslagen bij de bedrijven, schroeven hun aankopen terug. Dat uit zich overal. Onder meer de autoverkoop komt op een spectaculaire wijze zo goed als tot stilstand. Bij ons waarschuwde de drankengroep Spadel (-8,6%, 52,03 euro) dat veel klanten overschakelen van gebotteld water naar kraantjeswater.

Al profiteren sommige bedrijven ook van die 'downtrading'. Zo meldde soepmaker Campbell dat de verkoop 12 à 14 procent is gestegen omdat mensen minder op restaurant gaan. Misschien is dat ook goed nieuws voor Delhaize (-3,9%, 45,01 euro), dat veel kant-en-klaarmaaltijden verkoopt. Want waarom bijvoorbeeld nog naar het sterrenrestaurant Hof Van Cleve gaan, als u ook via een microgolfmaaltijd chef-kok Peter Goossens in huis kunt halen (al is de ervaring niet helemaal dezelfde)?

Het verarmingsproces uit zich in deflatieangst: de vrees voor almaar lagere prijzen. In de VS zakten de consumptieprijzen met 1 procent tegenover september. Dat is nooit gezien. Vooral de lagere olieprijs is daar verantwoordelijk voor. Die zakte deze week trouwens opnieuw 11 procent tot minder dan 50 dollar per vat. Maar ook veel andere producten werden fors goedkoper. Autoproducenten, reisbureaus, kledingketens en dies meer bieden gekke kortingen aan om toch maar van hun producten en diensten af te raken.

De dalende prijzen zorgen op korte termijn voor meer koopkracht, maar op de langere termijn is zo'n evolutie al even nefast als een torenhoge inflatie. Deflatie zorgt ervoor dat particulieren en bedrijven hun uitgaven uitstellen, en dreigt veel bedrijven met verliezen op te zadelen, met een sneeuwbal van faillissementen, ontslagen, en nog meer verarming tot gevolg.

Zeker is dat we niet aan een recessie kunnen ontsnappen. Sinds de Tweede Wereldoorlog kende de eurozone slechts twee volledig grensoverschrijdende recessies: een in 1975 met een terugval van het bruto binnenlandse product met 0,7 procent, en eentje in 1993 waarin de economie 0,8 procent kromp. Voor 2009 gaan economen uit van een neergang met 1 tot 1,5 procent.

Is dat slecht voor de beurzen? Niet noodzakelijk, als u de geschiedenisboekjes erop na slaat. In 1975 steeg de Duitse DAX-index 40 procent (de Bel20 bestond toen nog niet). In 1993 spurtte de DAX 47 procent hoger. De beursdalingen kwamen er immers lang voordat de economie op het hardst getroffen werd. De beleggers anticipeerden altijd al op herstel vooraleer de economie heropleefde.

Dat de beurzen al rekening houden met een implosie van de economie, is duidelijk. Veel koersen lijken veel harder te crashen dan het bedrijfsnieuws rechtvaardigt. Umicore (-27,8%, 10,35 euro) verlaagde zijn winstverwachting voor 2008 van minstens 385 naar 360 miljoen euro, 15 miljoen minder dus. De beurswaarde van de materialengroep stortte 499 miljoen in. Umicore wordt als bouwer van katalysatoren bijzonder hard getroffen door de crisis in de autosector, die plots van de vijfde versnelling naar de achteruit schakelt. Fabrikanten als Toyota en Peugeot-Citroën kondigden duizenden ontslagen aan, terwijl de Amerikaanse autobouwers alleen nog met overheidshulp een bankroet kunnen vermijden.

Voor bedrijven die van ver of dichtbij met auto's of vrachtwagens te maken hebben, is de visibiliteit gering. Beleggers kijken dan ook best naar ondernemingen die een stevige stoot kunnen incasseren, want de mist rond de cijfers kan een tijd duren. Bekaert (-33,7%, 44,47 euro) is een van die bedrijven met een gezonde balans en een wereldleider bovendien. Maar omdat de belangrijkste activiteit de productie van staalkoord voor banden is, wordt ook deze voormalige 'blue chip' als de pest gemeden. In amper drie maanden zakte de koers 63 procent.

Transics (-38,7%, 490 euro), dat boordcomputers levert voor vrachtwagens, ziet veel klanten bestellingen annuleren. De bouwer van meetsystemen Metris (-25,7%, 2,25 euro), ook al een belangrijk toeleverancier aan de autosector, kwam met een stevige omzetwaarschuwing.

Bedrijven met veel schulden zijn helemaal uit de gratie. Analisten luidden de alarmbel over Roularta (-30%, 10,90 euro) na een winstwaarschuwing. De uitgever nam in 2006 de Franse bladengroep L'Express-L'Expansion over. Roularta sprak met de banken af dat de schulden niet mochten stijgen boven 3,25 keer de bedrijfskasstroom. Zowel KBC Securities als Rabobank meent dat die drempel snel dreigt te sneuvelen omdat de advertentie-inkomsten terugvallen. In dat geval dreigt Roularta aandelen te moeten uitgeven, menen de analisten, al wordt zo'n scenario door Roularta-topman Rik De Nolf heftig ontkend.

Toch is schuldafbouw geen garantie op gejuich bij de beleggers. Zinkverwerker Nyrstar (-20,5%, 2,04 euro) toverde zijn schuldpositie in een cashpositie om, maar waarschuwde dat de meeste fabrieken met verlies draaien. Maar door de gezonde balans kan Nyrstar het gelukkig een tijdje uitzingen.

De crisis maakt het voorts bijzonder moeilijk waarderingen op bedrijven te plakken. Zo kwam de agro-energieholding Sapec (-16,1%, 60 euro), vooral actief in Spanje en Portugal, met een relatief kwalitatieve trading update over het derde kwartaal, maar dat zorgde voor gigantisch uit elkaar liggende koersdoelen bij de analisten. Terwijl KBC Securities een koersdoel van 135 euro op de holding plakt, acht Dexia het aandeel 60 euro waard. Terwijl KBC meer de nadruk legt op de relatief goed presterende operationele activiteiten, benadrukt Dexia de hoge schuldgraad van het bedrijf (15 keer de operationele winst), wat wegens de stijgende rentelasten zwaar in het eindcijfer weegt.

Ondanks alle ellende willen we toch positief afsluiten. Sommige bedrijven benadrukten in hun kwartaalupdate dat de zaken zo slecht niet gaan. In dat rijtje horen IRIS (-13,1%, 37 euro), Van de Velde (-20,9%, 20,96 euro) en Jensen (-12,4%, 5,21 euro). Al is goed nieuws zeker geen garantie om je koers niet te zien afslachten.

05:59 - 22/11/2008 Copyright © De Tijd