Bekijk volle/desktop versie : “Broederschap: een vaak verkeerd toegepast begrip”



26-12-2008, 16:05

[COLOR="Red"][SIZE="5"]بسم الله الرحمن الرحيم[/SIZE]
[SIZE="5"][CENTER]الحمد لله و الصلاة و السلام على رسول الله وعلى آله و صحبه ومن والاه... وبعد

[/SIZE]

Het klinkt zo simpel wanneer men vraagt naar de betekenis van het woord broederschap. Echter, als we om ons heen kijken naar de toepassing ervan dan kunnen wij niks anders concluderen dan dat er van het broederschap, op de manier dat het aan ons is overgeleverd in de Qor’aan en gepraktiseerd is door onze Profeet Mohammed , bar weinig van terecht komt. Moslimbroeders op straat die elkaar de ergste ziektes toewensen en met elkaar de strijd aangaan (lees ‘vechten&#8217 om onbelangrijke dingen en daarnaast ook nog andere moslimbroeders hierbij betrekken. Om maar niet te beginnen over de verschillende vormen van jaloezie die zich voordoen wanneer ze een moslimbroeder zien die het gemaakt heeft in deze kapitalistisch ingestelde samenleving.

Juist wanneer het de tijd is om ons te verenigen en samen sterk te staan en te laten zien wat voor een prachtige godsdienst de Islaam wel niet is, zijn sommige moslims binnen onze ‘Oemma bezig met het tegenovergestelde. Bepaalde moslims zijn bezig met elkaar te wedijveren i.p.v. elkaar toe te wensen wat zij zichzelf wensen, elkaar te benijden i.p.v. elkaar telkens te groeten wanneer ze elkaar tegenkomen en elkaar te haten i.p.v. elkaar lief te hebben omwille van Allah . Om meer duidelijkheid te geven over de manier waarop men zich juist wel hoort te gedragen halen we graag de volgende Hadith aan:

Aboe Hoerayrah zei: De Profeet heeft gezegd
“Benijdt elkaar niet. Biedt niet tegen elkaar op. Haat elkaar niet. Wendt jullie niet af van elkaar. Verkoopt niet ten laste van elkaar. Wees dienaren van Allaah als broeders. De moslim is de broeder van de andere moslim. Hij doet hem geen onrecht aan, laat hem niet in de steek, lieg hem niet voor en veracht hem niet. Godsvrees bevindt zich hier - hij wees tot drie keer toe naar zijn borst. Het is erg genoeg voor iemand om zijn moslimbroeder te verachten. Alles van een moslim is onschendbaar voor een andere moslim: zijn bloed, zijn bezitting en zijn eer.” (Overgeleverd door Moeslim)

Kortom, wens elkaar hetgeen wat je ook jezelf toewenst, want zolang je dat niet doet, zul je, zoals de Profeet Mohammed heeft gezegd, niet over het volledige geloof beschikken.

En moge Allah ons leiden naar het Rechte Pad.

A. El Maghreby

[/CENTER][/COLOR]

25-01-2009, 11:27


up!