Citaat door arouitGirlzz:Hoe voorkom je bloedarmoede?
Veel producten met vitamine C, groenten en fruit, noten en vlees nuttigen..
Lees t onderstaande..
Bij u bloedarmoede is er een tekort aan ijzer. IJzer komt vooral voor in het bloed. Het zit in een stof in de rode bloedlichaampjes, het hemoglobine. Dit hemoglobine verzorgt het zuurstoftransport in het lichaam. Bij een tekort aan ijzer wordt er onvoldoende zuurstof afgegeven in het lichaam waardoor u vermoeidheidsklachten krijgt. Uw arts kan eenvoudig bepalen of u last heeft van bloedarmoede.
Wie lopen er risico op bloedarmoede?
Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door bloedverlies, een verminderde opname van ijzer in de darm of een onvolwaardige voeding. Bloedarmoede komt relatief vaak voor bij zwangere vrouwen, omdat zij extra ijzer nodig hebben voor de groei van hun baby. Ook bij peuters die weinig eten kan een tekort aan ijzer voorkomen. Een andere risicogroep zijn vegetariërs. Zij laten vlees weg uit hun voeding, terwijl vlees rijk is aan ijzer. Bloedarmoede komt soms ook voor bij mensen die intensief sporten.
Bij bloedarmoede kunt u letten op de hoeveelheid ijzer in de voeding. Met de juiste voeding kunt u voorkomen dat er bloedarmoede ontstaat.
Waarop kunt u letten?
Een gezonde voeding die rijk is aan ijzer helpt om een tekort aan ijzer te voorkomen of te verminderen. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel ijzer: volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, appelstroop, vlees, ei en noten. Verder zijn er nogal wat voedingsmiddelen te koop die verrijkt zijn met ijzer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cornflakes, limonadesiropen, en tussendoorbiscuits. Het etiket op de verpakking geeft meer informatie hierover.
Tips:
Niet al het ijzer dat in de voeding zit, wordt ook in het lichaam opgenomen. Daarom enkele tips om de opname te verbeteren:
x Het ijzer uit dierlijke voedingsmiddelen (zoals vlees, vis en ei) wordt beter opgenomen dan het ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen (zoals brood, noten en peulvruchten). Als u vegetarisch eet, kunt u het beste kiezen voor ijzerrijke vleesvervangers zoals peulvruchten, eieren, sojaproducten, noten en tahoe. Kaas bevat vrijwel geen ijzer.
xDe opname van ijzer verbetert door het gebruik van vitamine C. Dit zit in groente, fruit, aardappelen en vruchtensap. Probeer bij elke maaltijd een product te gebruiken met veel vitamine C.
xDe opname van ijzer vermindert door het gebruik van thee, koffie en mogelijk ook zuivelproducten.
Bron: http://www.digitale-dietist.nl/archief_vraag_vd_week.htm
Hoop dat je hier wat aan hebt meid..
Succes,
Ma3a salama Samira