Bekijk volle/desktop versie : 'Akkoord over steun aan autosector VS nabij'



19-12-2008, 13:21
DETROIT - De Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Chrysler hebben ''significante'' vooruitgang geboekt in besprekingen met de overheid over noodhulp. Een akkoord wordt mogelijk nog vrijdag bekendgemaakt. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen vrijdag gezegd.

In ruil voor miljarden dollars aan overbruggingskrediet voor de komende maanden, moeten GM en Chrysler vergaande maatregelen nemen. President Bush eist dat ze met een werkbaar plan komen waaruit blijkt dat ze weer concurrerend en winstgevend kunnen worden.

De autofabrikanten hebben de afgelopen jaren tienduizenden werknemers ontslagen en fabrieken stilgelegd om geld te besparen. Zij waarschuwden regelmatig dat faillissement dreigt zonder staatssteun.


Bedelstaf

GM, Chrysler en ook Ford hangen al enige tijd aan de bedelstaf in Washington. Recent werd een plan voor een kapitaalinjectie van 14 miljard dollar in ruil voor overheidsbelangen in de fabrikanten getorpedeerd in de Senaat. Bush lijkt erop gebrand toch een akkoord te bereiken.

Donderdag zei hij nog bezorgd te zijn over de gevolgen van een ''wanordelijk faillissement'' op de algemene economie.

© ANP


http://www.nu.nl/economie/1887565/akkoord-over-steun-aan-autosector-vs-nabij.html