Bekijk volle/desktop versie : Verhagen pleit opnieuw voor meer geld Defensie



16-12-2008, 13:32
DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) blijft erbij dat Defensie extra geld moet krijgen, ook als de krijgsmacht doelmatiger kan werken. De ambities van Nederland liggen hoog en moeten in de toekomst ook hoog blijven liggen.
De bewindsman zei dat dinsdag op een congres over Defensieverkenningen in Den Haag.

Verhagen neemt daarmee opnieuw een voorschot op de verkenningen die het kabinet laat uitvoeren naar de ambities en de investeringen voor Defensie op de lange termijn. Een volgend kabinet moet daarover een besluit nemen.


Bos

In september pleitte de minister ook voor meer geld. Minister Wouter Bos (Financiën) liet toen direct weten dat Verhagen vooruitliep op de kwestie. Bos wil eerst uitgezocht hebben of Defensie efficiënter kan werken en of Nederland als klein land niet te ambitieus is.

Verhagen is ervan overtuigd dat de roep om militaire capaciteit in de wereld groter wordt. Het gaat volgens hem dan niet alleen om vredesoperaties maar ook om de bescherming van aanvoerlijnen van energie of noodhulpoperaties die nodig zijn door de klimaatverandering.


Bijdrage

Nederland moet daar een passende bijdrage aan leveren, vindt Verhagen, niet om het braafste jongetje van de klas te zijn maar ook om onze eigen belangen zeker te stellen.

Ook maatregelen om efficiënter te werken laat volgens hem onverlet dat de huidige middelen voor Defensie niet voldoende zijn. "We moeten investeren in topmaterieel, topmilitairen en een hoogstaande krijgsmacht."

© ANP


http://www.nu.nl/economie/1883539/verhagen-pleit-opnieuw-voor-meer-geld-defensie.html