Bekijk volle/desktop versie : Zuilse bende vrijgesproken voor zware misdrijven door "vertaalfout"



04-12-2008, 16:39

Citaat door hopeloosss:
Vrij door vertaalfouten
Door IRIS VAN DEN BOOM

UTRECHT - Het grootste deel van de Zuilense bende zit sinds vandaag niet langer meer vast. Vijf van de acht mannen die worden verdacht van gewelddadige overvallen, berovingen en inbraken in onder meer Zuilen en Ondiep zitten thuis. De rechtbank vindt dat aanvullend onderzoek nodig is, omdat er vertaalfouten zijn gemaakt in het bewijsmateriaal.

De slachtoffers van de Zuilense bende lagen hier ruim een halfuur in de bosjes terwijl hun rekeningen werden geplunderd. FOTO JEROEN JUMELET


Acht van de veertien verdachten staan nu terecht. Achter hen, in de rechtszaal, liggen hun dossiers.

De Utrechtse rechtbank heeft de mannen tussen de 19 en 21 jaar niet vrijgesproken, maar ze mogen het verloop van het proces in vrijheid afwachten. Twee van de verdachten, die de beslissing vanochtend te horen kregen, worden door justitie gezien als grote jongens uit de bende. Het gaat om Oualid F. tegen wie 8 jaar cel is geeist en H. die twee weken geleden een eis te horen kreeg van 6 jaar. Tegen hoofdverdachte Ismail el M. eiste het Openbaar Ministerie 12 jaar. Hij zit nog wel vast.

De belangrijkste reden voor het vrijlaten van F. en H. vormen problemen met afgeluisterde gesprekken tussen de verdachten. De gesprekken die maanden geleden zijn opgenomen in een transportbusje van justitie, zijn voor het OM cruciaal bewijsmateriaal. De verdediging heeft echter aangetoond dat er fouten zijn gemaakt bij de vertaling ervan uit het Marokkaans en Berbers.

De rechtbank besliste vanochtend dat er aanvullend onderzoek moet komen naar de vertalingen. ,,Dat is nodig om te kunnen toetsen of de gesprekken nog wel bruikbaar zijn als bewijsmiddel,'' aldus rechtbankvoorzitter Wassing. Een onafhankelijke tolk moet bepaalde passages opnieuw gaan vertalen.

Nu het bewijs tegen F. en H. onderwerp van discussie is, vindt de rechtbank het onnodig dat zij vast blijven zitten tot aan de nieuwe inhoudelijke zitting van 13 maart 2009. ,,Hun privébelang weegt zwaarder,'' aldus de rechtbankvoorzitter.

Vier verdachten kregen al eerder te horen dat ze niet langer vast hoeven te zitten in deze zaak. Hun aandeel is volgens de rechtbank klein.

http://www.ad.nl/utrecht/stad/2822333/Vrij_door_vertaalfouten.html?pageNumber=2#reactie
.