Bekijk volle/desktop versie : Israël laat pers niet meer toe in Gaza



29-11-2008, 12:54
JERUZALEM - Israël weigert journalisten al drie weken lang de toegang tot de Gazastrook. Hiervoor is geen officiële reden opgegeven.

Wel laat Israël onvrede doorschemeren over nieuwsverhalen die vanuit Gaza zijn gepubliceerd. De buitenlandse pers zou de Israëlische kant van het conflict te weinig belichten.

Israël controleert de enige grensovergang die door buitenlanders mag worden gebruikt. Sinds begin november horen journalisten daar dat het ‘te gevaarlijk’ is om het grensgebied te betreden. ,,Een onzinnig excuus,’’ zegt voorzitter Steven Gutkin van de buitenlandse persvereniging in Israël, de FPA. ,,In het verleden bleef de grens open, zelfs als er werd gevochten. Bovendien mogen hulpverleners mondjesmaat wel de grens over. Voor hen is het blijkbaar niet te gevaarlijk.’’ De FPA noemt de blokkade voor journalisten een ernstige schending van de persvrijheid.

Mediaorganisaties als AP, CNN en BBC hebben een brief gestuurd naar de Israëlische premier Olmert waarin ze eisen dat de grens weer wordt opengesteld. Ook heeft de FPA een petitie ingediend bij het Israëlische hooggerechtshof.

Olmert was vorige week in Washington waar hij een bezoek bracht aan het Newseum, een museum gewijd aan journalistiek. De premier sprak toen nog trotse woorden over de persvrijheid in zijn land. ,,Israel dreigt zijn goede reputatie op het gebied van persvrijheid te verliezen als deze blokkade van kracht blijft,’’ zegt Gutkin.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft zich in de strijd gemengd door een brief te schrijven aan de Israëlische ambassadeur in Den Haag. In zijn antwoord benadrukt de ambassadeur het leed in de Israëlische plaatsen Sderot en Ashkelon, die bijna dagelijks onder vuur liggen vanuit Gaza. Deze kant van het verhaal krijgt volgens de ambassadeur nauwelijks aandacht van de buitenlandse pers.

De BBC zegt dat hun verslaggevers op drie plaatsen ter wereld niet welkom zijn: Noord-Korea, Zimbabwe en Birma. BBC-correspondent Jo Floto: ,,We hopen dat Gaza niet aan dit rijtje wordt toegevoegd.’’


Bron:AD