Bekijk volle/desktop versie : Vegetarisch



26-11-2008, 17:37
Hier zijn vegetarische recepten, waarvan de 2 laatste niet. Succes.

Linzenkoekjes met ananassalsa[/SIZE]

Ingrediënten:

1 blik (ca. 400 gram) linzen
6 sneetjes Oud bruin brood, zonder korst
1 dl. Melk
2 Sjalotjes
2 eetl. (zonnebloem) olie
2 eetl. Kerriepoeder
1 eetl. Sojasaus
Zout, (versgemalen) peper
Paneermeel (eventueel)

Voor de salsa:

Uit blik 4 ananasschijven
1 Lente-uitje
2 eetl. Sambal
1 eetl. Sherry of wijnazijn
2 eetl. Gesnipperde koriander

Bereiding:

-Begin met de salsa. Snijd de uitgelekte ananas in stukjes en het schoongemaakte uitje in smalle ringetjes. Meng de ananas en ui samen met de sambal, azijn en koriander door elkaar.
-Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een vergiet. Week het brood in de melk. Snipper de gepelde sjalotjes.
-Verhit ½ eetlepel olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en fruit de sjalot met de kerrie ca. 2 minuten.
-Knijp het brood uit en doe het samen met de linzen, het uimengsel, de sojasaus en zout en peper naar smaak in een foodprocessor. Pureer het geheel tot een dikke massa.
-Vorm van het mengsel 4 platte koekjes (voeg zo nodig wat paneermeel toe als het mengsel te slap is).

Afwerking:

-Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak de koekjes in ca. 3 minuten per kant bruin en door en door warm.
-Lekker met de rijst of aardappelen en sperziebonen of bloemkool.

[SIZE="4"]Bonenburgers met tomatensaus en koriander[/SIZE]

Ingrediënten:

1 pot (ca. 400 gram bruine bonen)
2 Lente-uitjes
3 eetl. Gesnipperde koriander
1 eetl. Sojasaus of ketjap manis
Ca. 2 eetl. Opgehoopte bloem
Zout, (versgemalen) peper
2 eetl. paneermeel
2 eetl. (zonnebloem) olie
1 ½ dl Gezeefde tomaten (uit de pak)

Bereiding:

-Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Pureer de bonen met de staafmixer of in een foodprocessor.
-Snijd de schoongemaakte uitjes in smalle ringetjes.
-Roer de uiringetjes, de helft van de koriander, de sojasaus of ketjap en de bloem door de bonenpuree (het mengsel moet stevig zijn, voeg zo nodig nog wat bloem toe). Breng het mengsel pittig op smaak met zout en peper.
-Vorm van het bonenmengsel twee burgers en wentel die door het paneermeel.
-Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers aan beide kanten bruin. Laat ze ca. 5 min zachtjes door en door warm worden; keer ze halverwege.
-Neem de bonenburgers uit de pan en houd ze afgedekt warm.

Afwerking:

-Verwarm de gezeefde tomaten met de rest van de koriander in dezelfde pan. Verdun de saus desgewenst met een scheutje water. Voeg naar smaak zout en peper toe.
-Serveer de bonenburgers met de saus.
-Lekker met aardappelen en bloemkool of broccoli.

[SIZE="4"]Maïskoekjes[/SIZE]

Ingrediënten:

1 blik (ca. 300 gram) maïskorrels
100 gram Bloem
1 theel. Bakpoeder
1 Ei
1 ½ dl Melk
2 eetl. Gesnipperde bladselderij of bieslook
Zout, (versgemalen) peper
1 theel. Sambal
Ca. 3 eetl. (zonnebloem) olie

Bereiding en afwerking:

-Laat de maïskorrels uitlekken.
-Roer in een kom een glad beslag van de bloem, het bakpoeder, het ei en de melk. Roer maïskorrels en de selderij erdoor en breng het beslag op smaak met zou, peper en sambal.
-Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schep 3 bergjes beslag op enige afstand van elkaar in de pan.
-Bak de koekjes in ca. 3 minuten per kant goudbruin en gaar. Schap ze uit de pan en houd ze afgedekt met folie warm.
-Bak de rest van de koekjes op dezelfde manier.
-Lekker met nasi of rijst en een komkommersalade.

[SIZE="4"]Aardappelkroketjes met kip en kaas[/SIZE]

Ingrediënten:

450 gram Bloemige aardappels in blokjes
3 dl Melk
25 gram Boter
4 Lente-uitjes, gesnipperd
75 gram Cheddar
50 gram Gerookte kip, klein gesneden (of iets anders)
1 Stengel bleekselderij, gesneden
1 Ei, losgeklopt
50 gram Bloem
Olie, om in te frituren
Zout en peper

Paneren:

2 Eieren, losgeklopt
125 gram Vers, volkoren broodkruim

Saus:

25 gram Boter
25 gram Bloem
1,5 dl Melk
1,5 dl Groentebouillon
75 gram Cheddar
1 tl. Dijonmosterd
1 el. Fijngehakte koriander

Bereiding:

-Breng de aardappels met de melk in een pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles zachtjes doorkoken tot alle vocht is opgenomen en de aardappels gaar zijn.
-Voeg de boter toe en stamp de aardappels fijn. Meng er de lente-uitjes, de kaas, de ham, de selderij, het ei, de bloem en zout en peper doorheen. Laat het afkoelen.
-Klop voor het paneren de eieren los. Doe het broodkruim in een aparte kom.
-Vorm van het aardappelmengsel 8 balletjes. Haal ze eerst door het ei en dan door het broodkruim.
-Smelt voor de saus de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe en bak dit 1 min. Neem het pannetje van het vuur en roer de melk, de bouillon, de kaas, de mosterd en de koriander erdoor. Breng alles aan de kook en roer het tot het gebonden is. Draai dan het vuur laag en houd het warm.
-Verhit de olie in een frituurpan tot 180 – 190 graden en bak de kroketten in 5 min. goudbruin. Laat ze goed uitlekken en serveer ze met de saus.

[SIZE="4"]Gehakt – Kaaskroketjes

Ingrediënten:

50 gram Kortkokenede rijst
250 gram Half-om-half-gehakt
50 gram Geraspte belegen Goudse/30 plus kaas
Mespuntje cayennepeper
3 eetl. Gesnipperde peterselie
2 Eieren
Ca. 4 eetl. Bloem
Ca. 8 eetl. Paneermeel
Olie om te frituren

Bereiding:

-Doe het gehakt in een kom en voeg de rijst, kaas, cayennepeper, zout en peper naar smaak, de peterselie en 1 ei toe. Kneed het gehaktmengsel goed door en vorm 8-10 kroketjes van. Wentel de kroketjes door de bloem.

-Klop het 2de ei los in een diep bord en strooi het broodkruim of paneermeel op een platbord. Wentel de kroketjes eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel; herhaal deze handeling nog een keer.

-Leg de kroketjes ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Afwerking:

-Verhit de frituurolie tot 180 graden en frituur de kroketjes, niet teveel tegelijk, in ca. 6 minuten goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.