Bekijk volle/desktop versie : Nieuw medicijn: onbeperkt junkfood eten en toch afvallen



05-11-2008, 15:16
Wetenschap

Nieuw medicijn: onbeperkt junkfood eten en toch afvallen

woensdag 5 november 2008 11:35
Franse wetenschappers hebben een stof gevonden waarmee dikke mensen gewicht kunnen verliezen - en zich toch tegoed kunnen blijven doen aan fastfood.

Eet- en leefpatroon veranderen blijft noodzakelijk

De ontdekte stof - SRT1720 - is chemisch verwant aan de stof resveratrol, dat voorkomt in rode wijn, meldt de Britse zender BBC.
Resveratrol bleek ongunstige effecten van een dieet met veel calorieën te verminderen. Maar om het voor mensen enig effect te laten hebben, zouden mensen met overgewicht liters rode wijn moeten drinken.

Vet verbranden
Daarop werd de stof SRT1720 ontwikkeld, dat bij proeven met muizen in minieme hoeveelheden al voorkwam dat de knaagdiertjes dikker werden, ondanks het vele vette voedsel dat ze kregen.
Volgens de Franse onderzoekers spoort SRT1720 het lichaam aan ook vet te verbranden als de muizen veel calorieën binnenkrijgen. Normaal gesproken gebeurt dat alleen als er weinig vet op het menu staat.
De ontdekte stof heeft nog meer gunstige effecten: de muizen werden ook beschermd tegen suikerziekte.

Dringend nodig
Obesitas-specialist Stephen Bloom zegt dat een nieuw medicijn tegen vetzucht dringend nodig is, nu er alleen al in Groot-Brittannië wekelijks duizend mensen sterven aan de gevolgen van overgewicht.
Maar hij waarschuwt wel dat medicijnen altijd moeten worden gebruikt in combinatie met een ander eet- en leefpatroon.
Door Robbert de Witt