Bekijk volle/desktop versie : Iran ziet failliet van beleid Bush in zege Obama



05-11-2008, 15:15
(Novum/AP) - De verkiezingszege van Barack Obama is in Iran begroet als een afrekening met het impopulaire buitenlandbeleid van zijn Republikeinse voorganger George Bush. Die typeerde Iran als een van de landen van 'de as van het kwaad'. "De nederlaag van de Republikeinen is de prijs die zij betalen voor Bush' strategische en tactische fouten", schreef de staatskrant Iran woensdag in een commentaar.

Iran was tegen de Amerikaanse inval in Irak en verzette zich heftig tegen de bemoeienis met het Iraanse nucleaire programma. "We verwachten dat Obama leert van de fouten de Bush heeft gemaakt en verandering aanbrengt in het verkeerde Amerikaanse beleid voor het Midden-Oosten", zei de vicevoorzitter van het Iraanse parlement, Mohammad Hassan Aboutorabi-Fard. "De winst van Obama bewijst dat het beleid van Bush heeft gefaald", zei parlementariër Gholam Ali Haddad Adel.

Obama heeft aangegeven open te staan voor onderhandelingen met Iran, om uit de impasse over het nucleaire beleid van het land te geraken, of, als gesprekken op niets uitlopen, om de VS meer geloofwaardigheid te bezorgen bij een eventuele vraag om hardere sancties. Zijn bereidheid met Iran te praten kwam Obama tijdens de campagne op kritiek van zijn Republikeinse rivaal John McCain te staan.

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, zei vorige week echter ongeacht de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen verbeterde relaties met de VS te verwachten. Volgens hem zit de Iraanse haat voor de Amerikanen diep, en gaan de geschillen tussen de twee landen verder dan 'enkele politieke kwesties'.

http://nieuws.nl.msn.com/algemeen/article.aspx?cp-documentid=10696031