Bekijk volle/desktop versie : Albayrak is gul met gratie



29-10-2008, 13:49
Den Haag - Los van het generaal pardon heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie) enkele honderden verblijfsvergunningen verstrekt aan andere afgewezen asielzoekers.



Sinds haar aantreden gaat het om ruim 340 gratiegevallen, dwars tegen alle ambtelijke adviezen in. Justitie heeft de cijfers in kaart gebracht na vragen hierover van De Telegraaf. De PvdA-bewindsvrouw maakt gemiddeld enkele malen per week gebruik van de zogeheten 'discretionaire bevoegdheid'. Dat is het speciale recht van een bewindspersoon om zelf alsnog asiel te verlenen aan schrijnende gevallen, die volgens de regels niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen.

Verzoeken voor gratie worden regelmatig gedaan door advocaten, burgemeesters of actiecomités, nadat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en zelfs de rechtbank verblijfsverzoeken herhaaldelijk hebben afgewezen. Albayrak kan vervolgens zowel de IND als de rechter passeren.

De toewijzingen komen boven op het generaal pardon, waardoor ruim 27.500 afgewezen asielzoekers nog geen twee jaar geleden alsnog een verblijfsvergunning kregen. Zij mogen bovendien hun partners en kinderen naar ons land halen.

Volgens het ministerie van Justitie doet Albayrak niets ongewoons en staan de gratiegevallen los van het generaal pardon. "Deze bevoegdheid kan de staatssecretaris toepassen bij individuele schrijnende omstandigheden", aldus een woordvoerster van Albayrak. "De staatssecretaris wijkt daarbij niet af van haar voorgangers."

De PVV wil in een spoeddebat zo snel mogelijk opheldering over de cijfers. "Dit zijn honderden cadeautjes buiten het vreemdelingenbeleid om", aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Voormalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk maakte ook veelvuldig gebruik van de discretionaire bevoegdheid. Zij hielp ruim 1100 afgewezen asielzoekers aan een verblijfsvergunning. Volgens Fritsma is de noodzaak om op zo'n grote schaal gratie toe te passen voor opvolgster Albayrak echter verdwenen door het generaal pardon.