Bekijk volle/desktop versie : Staat betaalt grote zus voor oppassen



29-10-2008, 08:59
Den Haag - Jongeren met een broertje of zusje kunnen op staatskosten de ideale bijbaan hebben. Het oppassen op de kleine valt namelijk onder de gastouderregeling en wordt derhalve door de overheid vergoed.

Dat blijkt uit navraag bij het ministerie van Onderwijs en de Belastingdienst. Door een maas in de wet kunnen meerderjarige jongeren die zich als gastouder laten inschrijven zo eenvoudig hun zakcentje verdienen van ?6,10 per uur. Mits er natuurlijk een nakomelingetje in het gezin is dat niet ouder is dan twaalf jaar. Naast jongeren die betaald op hun broertje of zusje passen, zijn er ook stiefouders die zich als gastouder laten inschrijven en vervolgens betaald krijgen voor het oppassen op hun stiefkind. Deze variant is volgens het ministerie van Onderwijs echter verboden. De Belastingdienst zegt daarentegen dat alleen natuurlijke ouders van de vergoeding zijn uitgesloten. De VVD eist opheldering van staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) over deze "schandelijke" misstanden in het huidige systeem van gastouderopvang, die de liberalen hebben opgespoord. "Het woekert maar voort. Dit loopt helemaal uit de hand. Dijksma slaagt er niet in het kaf van het koren te scheiden", aldus VVD-Kamerlid Dezentjé. Ze is niet tegen gastouderopvang, maar wel tegen het oneigenlijk gebruik, waarvan Dijksma al heeft aangekondigd dat te gaan bestrijden.

Het ministerie belooft beterschap. "Uiteraard gaan we hier een einde aan maken. Dit ondergraaft het maatschappelijk draagvlak voor kinderopvang", aldus een woordvoerder van Dijksma over de betaalde gastouderopvang binnen het gezin. De staatssecretaris komt in 2010 met een waterdicht systeem.

Dezentjé wil dat de bewindsvrouw veel sneller een eind maakt aan de huidige praktijken. "Eerst regelen mensen kinderopvang tijdens hun vakantie en om een dagje te kunnen winkelen. En dan nu dit weer. Gastouderopvang is keihard nodig voor werkenden, die hun kinderen op de wachtlijst hebben staan. Die hebben het echt nodig. En daar moet dus het geld naartoe. Nu wordt het over de balk gesmeten."