Bekijk volle/desktop versie : Grenzen aan de macht' van het Amerikaanse wereldrijk..



24-10-2008, 10:01
Grenzen aan de macht' van het Amerikaanse wereldrijk


We moeten niet denken dat de militaire problemen van de VS kunnen worden opgelost door een andere president te kiezen. Dat zegt de conservatieve commentator Andrew J. Bacevich in zijn nieuwe boek ‘The Limits to Power’. De crisis komt voort uit een imperialisme dat ten diepste instabiel is.

Als Vietnamveteraan, gepensioneerd kolonel en hoogleraar neemt Bacevich een bijzondere positie in. Zowel in linkse als extreem conservatieve tijdschriften waarschuwt hij voor de militarisering van de Amerikaanse buitenlandpolitiek en voor het messianisme van de neoconservatie hardliners. In zijn nieuwe boek geeft hij hier een historische en theoretische analyse van.
Verkwanselen

Bacevich vindt het te simpel om de schuld alleen te schuiven op de blunders en de fouten van de regering-Bush. Hij gelooft niet in een “gouden eeuw” waarin Amerika nog nobel en nederig was, maar toont in detail het proces waarin eigenbelang de Amerikanen ertoe bracht de indianen te verjagen en een wereldmacht te worden. Ironisch genoeg ging dit expansionisme samen met een overvloed en een vrijheid voor veel Amerikanen.

En daar zit het punt van Bacevich: die correlatie tussen expansie, overvloed en vrijheid werkt niet meer, sinds Vietnam. Het expansionisme “verkwanselt rijkdom en macht van Amerika, en zet de vrijheid op het spel”. Dat komt doordat een sociaal-economische, een politieke en een militaire crisis elkaar nu versterken.
"Crisis van losbandigheid"

Op economisch vlak beschrijft Bacevich een “crisis van losbandigheid”. Hij noemt dit een identiteitsprobleem – de notie van vrijheid als altijd groeiende consumptie en onbegrensde behoeftebevrediging. Dit “rijk van consumptie” maakt een imperialistisch buitenlandbeleid noodzakelijk, om voldoende hulpbronnen te kunnen krijgen, maar ondermijnt het ook, omdat zo'n bevolking steeds minder in staat is om deze nationale belangen te verdedigen. “Een grote braderie is geen stevig fundament voor een wereldwijk.”

Reagan is in de ogen van Bacevich niet de kampioen van het conservatisme, maar “de moderne profeet van de losbandigheid”


http://www.gva.be/nieuws/buitenland/default.asp?art={366A2481-676A-4A5D-B947-075E2B4A7707}