Bekijk volle/desktop versie : FRANSE VOLKSLIED BIJ THUISSPEL UITGEFLOTEN_match France Tunisie



20-10-2008, 14:47
Dubbel paspoort? Verrader!

De discussie over het dubbele paspoort van Ahmed Aboutaleb is weer actueel. In Frankrijk gebeurt hetzelfde met topvoetballer Hatem Ben Arfa, maar daar komt de kritiek uit allochtone hoek.

Bij de oefeninterland Frankrijk – Tunesië stond de jonge aanvaller van Olympique Marseille centraal. Hij komt uit een Tunesische familie en is sinds een jaar international voor Frankrijk.

Zijn loopbaan verloopt een beetje als die van de Ajacied Ibrahim Aissati. Ben Arfa groeide bij Lyon op in de schaduw van zijn maatje Karim Benzema en verkoos deze zomer voor een transfer naar aartsrivaal Olympique Marseille omdat hij daar meer speeltijd dacht te krijgen. Eric Gerets heeft in ieder geval meer baat bij Ben Arfa dan Van Basten bij Aissati, maar ook in Marseille is niet iedereen gelukkig met de transfer. Ben Arfa is vrij eigenzinnig.

Naar Tunesië

Er is nog een groot verschil met Aissati want Ben Arfa weet zich gesteund door bondscoach Raymond Domenech. Vandaar dat hij ook weer deel uitmaakt van de nationale ploeg. De oefeninterland kwam voor hem als geroepen. Maar zelf wist hij al dat er ook risico’s aan waren verbonden.

‘Tunesië, dat is mijn vaderland. Ik ga er vaak heen op vakantie, want er woont nog veel familie van me. Ik heb een appartement in Tunis, want daar ging ik in mijn jeugd vaak heen en daar wonen mijn vrienden. Maar ik ben zelf een Fransman, want ik ben hier geboren. Daarom vind ik het hartstikke leuk om tegen Tunesië te mogen spelen. Verder heb ik er geen speciale emoties bij,’ liet hij zich aan de vooravond van de wedstrijd ontvallen.

Hatem Ben Arfa had al zoveel kritiek opgevangen uit de Tunesische gemeenschap dat hij wist dat hij zou worden uitgefloten door de Tunesische supporters. ‘Ze vinden me een verrader. Dat is best vervelend om mee te leven. Maar ik voel me een Fransman, want ik ben hier als voetballer opgeleid. De mensen vroegen zich af voor welk land ik zou spelen, maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat dit Frankrijk zou zijn. Ik ben al vanaf mijn vijftiende jeugdinternational. Ik was enorm trots toen ik voor het eerst het blauwe shirt mocht dragen.’

Onder andere om problemen te voorkomen bij de volksliederen hield Domenech Ben Arfa bij de aftrap op de bank. Op het laatste moment werd besloten om beide ploegen door elkaar het veld op te laten komen en zelfs stonden de spelers door elkaar tijdens de volksliederen, die werden gezongen door twee in Frankrijk populaire zangeressen van Tunesische origine. Maar de woede van fans spitste zich toe op het ‘verraad’ van Ben Arfa.

De voorzorgsmaatregelen mochten niet baten, want de Marseillaise werd massaal uitgefloten door de supporters van Tunesië, waarvan het grootste deel in de voorsteden van Parijs woont. In de rust viel Ben Arfa in en bij elk balcontact werd de ‘verrader’ uitgefloten door diezelfde groep. Frankrijk won met 3-1 en hielp bondscoach Domenech in het zadel, maar sinds het eindsignaal praat iedereen over het fluitconcert tijdens het Franse volkslied.

Voorzitter Escalettes moest zich de volgende ochtend al melden op het presidentieel paleis en kreeg van premier Fillon te horen dat bij een herhaling van dit fenomeen de wedstrijd meteen moet worden afgeblazen. De woordvoerder van de Parti Socialiste stelde voor om voor dit soort wedstrijden maar geen volksliederen meer te spelen.

‘Maar overdrijven we nu niet een beetje,’ luidde het weerwoord van de voorzitter. ‘Het had allemaal veel erger kunnen zijn. Ik schaam me wanneer bij een voetbalwedstrijd de Marseillaise wordt uitgefloten, maar het zou erger zijn wanneer we Hatem Ben Arfa niet hadden opgesteld om gehoor te geven aan de boze fans van Tunesië. Dan hadden we hem het gevoel gegeven dat hij echt een verrader is. Zijn dubbele paspoort is voor ons geen probleem.’

http://www.sportgeschiedenis.nl/2008/10/17/dubbel-paspoort-verrader.aspx

filmpje:

http://uk.youtube.com/watch?v=uwomdvtw9eI&feature=related


http://fr.youtube.com/watch?v=_oTWQIwlgtA&watch_response

20-10-2008, 14:47


http://uk.youtube.com/watch?v=XH07nXXTMEQ&NR=1

20-10-2008, 15:03
Zo zie je maar die multi-kul werkt niet.

20-10-2008, 15:05

Citaat door ___V___:
Zo zie je maar die multi-kul werkt niet.

misschien werkt het niet met dit soort gelegenheden

20-10-2008, 15:05



Citaat door ___V___:
Zo zie je maar die multi-kul werkt niet.


Joh hou op, als een clubspeler wisselt van club wordt hij door zijn voormalige supporters altijd voor verrader uitgemaakt. Zo werkt het nu eenmaal bij voetbal.

29-10-2008, 16:18
heheh heel noordafrika was daar,algerijnen marokkanen tunesiers.
In belgie was het ook voor fellaini een nachtmerrie.